Theaternieuws: Limburgse theaters gaan intensief samenwerken

Theater de Maaspoort (Venlo) en Parkstad Limburg Theaters (Heerlen/Kerkrade) slaan de handen ineen op het gebied van programmering, marketing en communicatie. Op deze manier wordt het mogelijk om grootschalige producties naar de regio te krijgen.

Door de samenwerking kunnen grotere producties zowel in Parkstad Limburg als in de Maaspoort meerdaags worden geprogrammeerd. Dit biedt de theaters de mogelijkheid om een intensievere publiciteitscampagne op te zetten en daarmee een hogere zaalbezetting te bewerkstelligen. Samen met de besparing op verplaatsingskosten en bouwdagen zou dat de opbrengstkansen voor de theaters aanzienlijk verhogen. Bovendien kunnen beide theaters hun programmering beter op elkaar afstemmen, wat een gevarieerder theateraanbod in Limburg oplevert.

Beide theaters hebben positieve ervaring met samenwerkingen met andere regionale podia. Theater de Maaspoort werkt al langer samen met theaters in Venray, Roermond en Weert. De samenwerkingen van Parkstad Limburg Theaters  tussen Heerlen en Kerkrade heeft in Theater Kerkrade gezorgd voor een viervoudiging van het publiek. Uit onderzoek blijkt dat het publiek graag dicht bij huis naar het theater gaat. Voor een grote theaterproductie is men bereid gemiddeld dertig minuten te reizen.

De samenwerking wordt afgetrapt met de meerdaagse programmering van Vijftig tinten … de parodie, een coproductie van onder meer Parkstad Limburg Theaters, in zowel Heerlen als Venlo.