Friese straatopera
De iisfoarstin (De ijsvorstin)
13 mei t/m 31 mei

Een straatopera met de binnenstad van Leeuwarden als podium. Gebaseerd op De sneeuwkoningin van Hans Christiaan Andersen vertelt Tryater het verhaal van de verdwenen Kay, die is ontvoerd door de IJsvorstin. Het levert een zoektocht op die leidt langs straten, pleinen, parken, water en de Sint Dominicuskerk. Voor regisseur Ira Judkovskaja gaat het over volwassen worden. Dingen veranderen, mensen veranderen, ongewild, zoals elk jaar de seizoenen elkaar verdringen. Een afwisseling van zang en spraak, Nederlands en Fries, uitgestrekte pleinen en verborgen parken. Per voorstelling kunnen vijfhonderd mensen deelnemen aan deze ‘hertferwaarmjende strjitopera’ in de Friese hoofdstad.

Voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog
Theater na de Dam
4 mei

De jaarlijkse Dodenherdenking dreigt steeds meer aan historische betekenis en zeggingskracht in te leveren. Met name de jongere generaties weten zich steeds moeilijker te verbinden met de herdenking. Dat constateerden theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen vier jaar geleden, toen zij de eerste editie van Theater na de Dam initieerden. Zelf lezen ze jaarlijks onder de naam Barbaren & Co toneelteksten over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar doen voor het eerst alle grote stadsgezelschappen mee aan het initiatief, waaronder het Nationale Toneel, het Ro Theater, Toneelgroep Oostpool en Het Zuidelijk Toneel. In achttien theaters door het hele land gaat na de twee minuten stilte op de Dam de herdenking door met nieuwe en bestaande producties en tekstlezingen van werken die alle in relatie staan tot de Tweede Wereldoorlog.