EXPOSITIE
HOLLANDS POPULAIRSTE ACTRICE
t/m 28 september

Ruim twaalfhonderd keer vertolkte ze de rol van vissersweduwe Kniertje. Toen ze in 1937 op vierentachtigjarige leeftijd overleed schreven de kranten: ‘Nederlands populairste actrice is niet meer.’ Gelijktijdig met het verschijnen van een gelijknamige biografie wijdt het Joods Historisch Museum onder de titel Hollands populairste actrice deze zomer een uitgebreide tentoonstelling aan actrice Esther de Boer-van Rijk. Ruim honderdvijftig voorwerpen, zoals filmbeelden, foto’s en hoorspelfragmenten, vertellen het verhaal van deze belangrijke naam uit het Nederlandse toneel. Een verzameling oude programmaboekjes en affiches geeft een interessant beeld van het vaderlands theater in de beginjaren van de vorige eeuw. Bovendien is er de mogelijkheid de correspondentie in te zien tussen de actrice en Herman Heijermans, de bedenker en schrijver van haar grootste rol.

 

NIEUWE MAKERS UIT HET OOSTEN
DEVENTER OP STELTEN
11 t/m 13 juli

Na vorig jaar expliciet de nadruk te hebben gelegd op het internationale aspect van het buitentheaterfestival Deventer op Stelten is dit jaar ook de eigen bodem aan de beurt. Productiehuis Oost-Nederland brengt samen met muziektheatergezelschap BOT een locatievoorstelling, toneelgezelschap Beumer & Drost bewerkt Bonnie en Clyde voor de oostelijke Lage Landen en Theaterschip Drost van Salland presenteert in coproductie met het Duitse Theater Im Fluss een korte multimediale voorstelling. Bovendien biedt het festival met het nieuwe onderdeel Dans la rue in en rondom de historische binnenstad van de Hanzestad een podium aan dansgezelschappen

 

THEATER AAN DE SNELWEG
WEG, EEN REISVERHAAL VOOR THUISBLIJVERS
5 t/m 15 juni

Het gigantische winkelcentrum c.q. geluidsmuur The Wall, dat ten noordwesten van de Domstad langs de A2 richting Amsterdam steeds meer van zijn gehuisveste bedrijven failliet ziet gaan, wordt door weinig Utrechters als een succesproject gekwalificeerd. In Weg, een reisverhaal voor thuisblijvers zet het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) deze twintigduizend vierkante meter leegloop en faillissement om in twintigduizend vierkante meter gastvrijheid en hunkering. Een voorstelling over het fenomeen ‘de vreemdeling’, over reizigers, vluchtelingen en buitenlanders. Want vol is vol, maar leeg is vooral heel leeg. Inclusief diner wordt dit een zomeravond lang vertoeven op een locatie die je normaliter met ruim honderd kilometer per uur voorbij raast.

 

ØPERA’SIJN FJRIESLAND
OPERA SPANGA & OPERA NEIJETRIJNE
6 t/m 23 augustus

Verstopt in de Friese polders, in een natuurreservaat dat de naam ‘De Rottige Meente’ draagt, gaan op nog geen vijf kilometer afstand van elkaar in dezelfde week twee opera’s in première. In Spanga wordt voor de vijfentwintigste keer de operatent opgezet voor Opera Spanga, dat deze bijzondere verjaardag viert met de voorstelling Gianni Schicchi, een komedie over geld en hebzucht in coproductie met Sinfonia Rotterdam. Vijf minuten noordelijker brengt Opera Neijetrijne met Opera passé of: onkruid vergaat niet! een satire op opera zelf. Het libretto van Rainieri de Calzabighi in Florian Leopold Gassmanns compositie vertelt het verhaal van de totstandkoming van een operaproductie die faliekant mislukt.

 

DRIE PREMIÈRES IN DE NAZOMER
ZEELAND NAZOMERFESTIVAL
26 augustus t/m 6 september

Ook dit jaar produceert Theaterproductiehuis Zeelandia drie voorstellingen voor het Zeeland Nazomerfestival die de verhalen blootleggen achter de bijzondere locaties die Zeeland rijk is . De openingsvoorstelling De zwarte van Walcheren vindt plaats in de Oostkerk in Middelburg, de monumentale koepel die van oudsher de skyline van de stad bepaalt. Regisseur Stefan Perceval regisseert deze speciaal voor het festival geschreven tekst van Herman van de Wijdeven. Simon de Vos regisseert Aards paradijs naar Tennessee Williams, een rauwe voorstelling over de dreigende zondvloed, opgevoerd in een boerderij dicht aan zee. In een ongerept duingebied speelt de door Anna Maria Versloot geschreven muziektheatervoorstelling De schrijver, zijn vrouw, haar minnares, een voorstelling over Martinus Nijhoff in regie van Vincent van der Elshout.

 

DROMEN HERSTELLEN OP LOCATIE
CULTURA NOVA
29 augustus t/m 7 september

Tempus fugit, Latijn voor ‘de tijd vliegt’, is de naam van de circusvoorstelling waarmee het Franse Cirque Plûme tijdens Cultura Nova zijn Nederlandse première beleeft. En dat de tijd zal vliegen is waarschijnlijk, tijdens dit tiendaagse theaterfestival in het Limburgse Heerlen. Jong en oud kan zich verzamelen in het theater, maar zeker ook daarbuiten. Want met een keur aan locatievoorstellingen begeeft de bezoeker zich kriskras door de stad. Zo vraagt Lieke Benders in een leegstaande kerk namens alle kinderen verantwoording aan God, terwijl in een kapel van een voormalige vroedvrouwenschool de Vlaamse Kopergietery gebroken illusies en onvervulde dromen herstelt.

 

VIJF JAAR STRAATTHEATER
SPOFFIN
28 t/m 31 augustus

Ook dit jaar komen gezelschappen uit heel Europa naar Amersfoort voor straattheaterfestival Spoffin. Veelbelovend is het uit Slovenië afkomstige gezelschap Ana Monroe, dat in de vorm van een optocht door de stad een adaptatie van Bertolt Brechts Moeder Courage en haar kinderen brengt. Ook spannend kan het Britse circustheatergezelschap Gandini Juggling worden, dat vier serviezen, negen jongleurs en tachtig appels meebrengt. Het festival presenteert in totaal rond de tweehonderd, veelal gratis te bezoeken voorstellingen om de maand augustus mee af te sluiten. Bovendien haalt de organisatie voor deze lustrumeditie vijf publieksfavorieten van de afgelopen jaren terug naar Amersfoort.