Zout op mijn huid · Hummelinck Stuurman Theaterbureau
Gezien: 5 maart 2015 in Westlandtheater De Naald (Naaldwijk)
★★★☆☆


Toen in de jaren tachtig de erotische roman Zout op mijn huid van Benoîte Groult verscheen, deed dat nogal wat stof opwaaien. Met een verrassend oog voor detail beschreef Groult de hartstochtelijke verhouding tussen de jonge, hoogopgeleide Parisienne George en de stoere maar eenvoudige zeeman Gauvain.

Samen met Heleen Verburg heeft regisseur Mirjam Koen de roman bewerkt. Geslaagde vondst is het splitsen van het personage George in een jonge (Sophie van Winden) en een oudere (José Kuijpers) vrouw. Dat resulteert in een gelaagd personage, dat zichzelf mooi becommentarieert.

De voorstelling vangt aan vlak na de dood van Gauvain. George dwaalt door het café waar ze voor het eerst met hem danste. Reden om met gelaten weemoed terug te blikken op de relatie.

Dragan Bakema speelt een onstuimige Gauvain. Humoristisch in zijn eenvoud, iemand die doet zonder te denken. Van Windens zoekende en onvoorspelbare George (die zich het ene moment ergert aan Gauvains simpelheid, maar vervolgens in een vol restaurant roept dat ‘haar kut in brand staat’) staat in mooi contrast met de weemoedige George die Kuijpers daar tegenover plaatst.

De aantrekkingskracht tussen Van Winden en Bakema is vooral voelbaar als de afstand tussen hen groot is. Als ze meters van elkaar staan, of tijdens hun telefoongesprekken. Dan zindert het verlangen.

Maar die spanning valt weg op de momenten dat ze elkaar wel vasthouden, en de seks half expliciet op het toneel wordt gebracht (want hoe wellustig ze ook tegen elkaar aan schuren, de kleren blijven aan), terwijl Kuijpers de boel in Groults literaire bewoordingen ten overvloede illustreert.