Mogelijkheden · Laura van Dolron
Gezien: 29 april 2015, Verkadefabriek (‘s-Hertogenbosch)
★★★☆☆


Tijdens hun eerste ontmoeting legt Marianne aan Roland uit dat het volgens de snaartheorie uit de kwantummechanica mogelijk is dat er gelijktijdig verschillende parallelle werelden bestaan. Het is dus mogelijk dat er meerdere keuzes worden gemaakt en dezelfde liefdesgeschiedenis op meerdere manieren verloopt. Over die mogelijkheid gaat dit stuk, van de Britse toneelschrijver Nick Payne, vertaald en geregisseerd door Laura van Dolron.

We zien wetenschapper Marianne (Lizzy Timmers) en imker Roland (Rogier Schippers) op verschillende momenten in hun leven. De eerste ontmoeting, het huwelijksaanzoek, het moment waarop de één overspel opbiecht. De scenes worden steeds onderbroken en beginnen opnieuw, maar doordat de personages net andere keuzes maken loopt het steeds anders af: uit tal van keuzes destilleren ook tal van mogelijkheden.

Af en toe werkt het consequent hoge tempo en het herhalende karakter wat verstikkend –dan legt de inhoud het af tegen de vorm. Van Dolron componeert de korte scenes strak en zonder rustmomenten. De keuzes die de personages maken lijken daardoor vaak niet doordacht – nee: terloops bepaal je de route die je loopt. De mogelijkheden zijn eindeloos, de gevolgen groot. Ze blijven na de eerste ontmoeting wel of niet bij elkaar slapen. Ze zegt ja of nee op zijn huwelijksaanzoek. Hij gaat vreemd – of zij.

Eén ding staat echter vast. Zij wordt ziek en sterft. Hoe ze daarmee omgaan en in hoeverre ze elkaar daarin vinden hangt van af van alle keuzes die ze maakten. Maar op sommige zaken heb je geen invloed: en dat is zowel een pijnlijk als bevrijdend idee.