WijkSafari Bijlmer · Adelheid|Female Economy & Zina
Gezien 21 mei 2015, De Bijlmer (Amsterdam)
★★★★☆


Ineens zit je in de tuin van een Ghanese vrouw. Ze vertelt over haar komst naar Nederland, en haalt herinneringen op aan haar thuisland. Even later scheur je achterop een scooter langs metrostation Ganzenhoef. De WijkSafari Bijlmer is een theatrale route waarin wijkbewoners, kunstenaars en publiek in intieme settingen samenkomen.

De WijkSafari is inmiddels een beproefd concept: eerder was hij al te ondergaan in Slotermeer, Utrecht en Mexico City.  Het publiek wordt op theatrale route door de buurt gegidst – de groep bezoekt twee huizen en wordt onderweg verrast door theatrale intermezzo’s.

‘Waar ben jij geworteld?’ – is de vraag die je een dag van tevoren meekrijgt. Er wonen honderdveertig nationaliteiten in de Bijlmer. Gedurende de middag hoor je verhalen van verschillende wijkbewoners: wat heeft hen naar deze wijk gebracht?

Acht bewoners van de wijk zijn gekoppeld aan theatermakers, die ze gedurende een aantal weken ‘geadopteerd’ hebben. In gesprek met elkaar gaan ze op zoek naar hun eigen wortels. Soms vinden ze elkaar daarin – en soms botst het ook. Het resulteert in eerlijke, transparante scenes die bovendien ineens kunnen confronteren. Door de intieme setting, in de tuin of aan de eettafel, komen de persoonlijke verhalen heel dichtbij.

Bij het verplaatsen tussen de huizen zijn de theatrale performances weliswaar verrassend en soms ongelofelijk mooi – ze vallen toch wat uit de toon. Echt spannend of ontroerend, zoals de scenes bij de mensen thuis, worden ze nergens.

De WijkSafari Bijlmer laat zien hoe totaal verschillende mensen op totaal verschillende manieren ontheemd zijn – en zich toch thuis proberen te voelen. De waarde van die zoektocht, daar draait het om.

(Foto: Jenneke Boeijink)