Met de afloop van het Holland Festival – en het (gebrek aan) uitreiken van de prijzen voor aanstormende talenten op het ITs Festival, is het theaterseizoen dan officieel afgelopen. Tijd dus voor de zomerfestivals. Van 1 tot 11 juli viert Julidans haar vijfentwintigste verjaardag. De Parade, dat hetzelfde jubileum viert, is al in volle gang. Het rondreizend festival strijkt 7 augustus voor twee weken neer in het Martin Luther Kingpark. Van 2 t/m 12 juli is er op de NDSM-werf nog het Over het IJ Festival, dit jaar voor het eerst onder artistieke leiding van Simone Hogendijk. Voor alle drie de festivals geldt kortom dat het een bijzondere editie belooft te worden. Maar welke voorstellingen kunt u, wat ons betreft, niet missen? Drie tips voor de zomer van 2015.

 1. The Summer of ’96 – Casper Vandeputte / Het Nationale Toneel / NTJong Een vijftal bevlogen acteurs neemt je, in een vrolijke en energieke flashback, mee naar 1996. Gabbermuziek, Ome Henk en Vijftien Miljoen Mensen verdringen elkaar in de hitlijsten. Op een basisschool in Maarssenbroek organiseert Simon (Sanne den Hartogh) een megalomane spreekbeurt op het schoolplein – waar de hele klas aan meedoet. Later in de aula zien we de vriendengroep in 2015, terugblikkend op die ogenschijnlijk zorgeloze tijd. The Summer of ‘96 begint als een uitbundige en hilarische voorstelling, maar wordt ineens pijnlijk en ontroerend. Een actueel verhaal over de verharding van Nederland, en tegelijk een universele schets van de terloopsheid van vriendschap.

summer
Foto: Saris & den Engelsman

(2 t/m 8 juli, Festival Over het IJ)

 

2. Mount Olympus – Jan Fabre / Troubleyn Een unicum in de Stadsschouwburg: Jan Fabre brengt een dansperformance van vierentwintig uur, waarin de Grote Zaal transformeert tot de berg Olympus – waar mensen en Goden onderling en met elkaar een hoop hebben uit te vechten. Maar liefst zevenentwintig performers van vier generaties in een zee van tijd. Fabre weet met zijn experimentele, fysieke voorstellingen vaak controverse op te roepen. Hij vraagt veel van zijn performers, maar ook van zijn publiek. Wie durft zijn eigen grenzen te verleggen? Van 20:30 uur tot 20:25 uur, zonder pauze. Voor de performers althans. U mag naar binnen en buiten lopen naar gelang het u belieft. Dat scheelt.

mount
Foto: Wonge Bergmann

(3 t/m 4 juli, Julidans)

 

3. De Parade presenteert… Het Werkteater Vanuit de noodzaak toneel radicaal anders te benaderen, werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw het Werkteater opgericht. Een collectief dat experimenteel en kleinschalig theater maakte, met veel ruimte voor actualiteit en improvisatie. Voorstellingen die zich bij uitstek leenden voor zomerfestivals. In 1984 viel het gezelschap als zodanig uit elkaar. Het Werkteater staat niet alleen voor toegankelijk en transparant theater, het is bovendien een icoon uit de Nederlandse theatergeschiedenis, waarvan de impact nu nog terug te vinden is in verschillende theatergezelschappen. Exclusief in Amsterdam op de Parade presenteren Helmert Woudenberg en Peter Faber, twee van de toenmalige oprichters, recent werk en halen oude herinneringen op.

Werktheater-2

(16 t/m 18 augustus, Parade)