De Geräuschmacher · Beppe, Kees & Eddie
Gezien: 19 juli 2015, De Parade (Utrecht)


WIE
Beppe Costa, Kees van der Vooren en Eddie B. Wahr maakten deze voorstelling twintig jaar geleden onder de vleugels van Orkater – destijds geregisseerd door Leopold Witte. Nu zijn ze simpelweg Beppe, Kees & Eddie.

WAT
Om op het laatste moment een stomme zwart-wit film van geluid te voorzien, schakelen filmmakers Fred en Gerard een geräuschmacher in. Je weet wel: zo iemand die met zakken chips, een steen en een föhn hele films van geluiden kan voorzien. In 1995 werd deze voorstelling de hit van de Parade. In 2005 werd hij al eens hernomen en nu beloven ze dat ze deze voorstelling voor het laatst op het festival brengen.

WAAROM WEL?
Creativiteit, muzikaliteit en humor spatten ervan af. Costa is hilarisch als droogkomische geluidenmaker, die zichzelf en zijn vak bloedserieus neemt. Maar ook Van der Vooren en B. Wahr beheersen het slapstickgenre: met uitgesproken, uitgestreken mimieken en door flauwe geintjes zo vaak te herhalen dat je toch gaat lachen. Wie nog niet in feestelijke festivalstemming zat komt er na deze voorstelling niet meer onderuit.

WAAROM NIET?
Het verhaallijntje is flinterdun, en eigenlijk is met name het laatste kwartier echt leuk – waarin de film daadwerkelijk van geluiden wordt voorzien. En je moet wel voorbereid zijn op een flinke dosis meligheid; gelukkig zit dat met het Paradepubliek over het algemeen wel goed en pretendeert de voorstelling ook geen greintje meer te zijn dan dat het is.

(Gezien: 19 juli 2015, Parade Utrecht)