Een grijze komedie · Hummelinck Stuurman Theaterbureau
Gezien: 27 juli 2015, De Parade (Utrecht)


WIE
Dit zijn echte oude rotten uit het theatervak. Jules Croiset, Marlies Hamelynck, Rob van de Meeberg en Annemarie Oster. Oster is met haar 72 jaar de jongste op de vloer – dat is eens een ander gezicht bij de relatief jonge bespelers van de Parade.

WAT
In deze korte komedie van Hummelinck Stuurman Theaterbureau komen wekelijks vier bejaarde acteurs samen om herinneringen op te halen. Hoe is het om als bejaarde nog (min of meer) in het vak te zitten, en hoe is het om gestopt te zijn met het toneel? Wat blijft er over van die roem van weleer? Een doos met vergeelde foto’s en recensies, en aantal vage herinneringen. Die treurigheid doet één van hen besluiten naar een levenseindekliniek te gaan.

WAAROM WEL?
De vier acteurs schetsen een mooi beeld van vergane glorie: het krampachtig vastklampen aan de rafelranden van de sector, of tegen wil en dank loslaten – maar dat voortdurend moeten verantwoorden. Wat dat betreft zit de korte tekst van Philip Walkate knap in elkaar, uiteraard goed geholpen door deze ijzersterke acteurs. Met name Croiset, wiens personage voortdurend meeslepende monologen opeist, beklijft met zijn onnavolgbare dictie.

WAAROM NIET?
Los van de thematische lijn, valt er weinig te beleven. Het plotje is ontzettend voorspelbaar en voor een komedie is de grapdichtheid behoorlijk laag. Hier zijn vier toneelcoryfeeën aan het werk, en hoe goed dat bij Croiset wordt uitgebuit, hoe weinig dat bij de andere drie gebeurt.

(Gezien: 26 juli 2015, Parade Utrecht)