Alles draait · Ellen ten Damme en de mini Magpie Orchestra
Gezien: 30 juli 2015, De Parade (Utrecht)


WIE
Kleinkunstenaar, zangeres en Paradeveteraan Ellen ten Damme speelt piano, gitaar en viool. Ze wordt bij deze voorstelling bovendien bijgestaan door de mini Magpie Orchestra: drie strijkers, een gitarist, bassist en een drummer – en, jawel, twee vogels (waarvan ééntje live).

WAT
Alles draait is een liedjesprogramma waarin Ten Damme voornamelijk nieuwe nummers ten gehore brengt – van de gelijknamige cd die in september uitkomt.

WAAROM WEL?
Ten Damme heeft een ijzersterke stem en een aanstekelijk plezier in haar performance, en dat maakt de voorstelling al snel feestelijk. Moeiteloos weet ze de hele tent mee aan het klappen en het zingen te krijgen. Ze heeft een aanstekelijke energie waarmee ze haar publiek gretig verleidt. Maar echt verrassend wordt ze bij de wat meer ingetogen nummers. Het prachtige Waterige maan is absoluut een hoogtepunt; zuiver, breekbaar en ingeleefd gezongen.

WAAROM NIET?
Dergelijke intieme liedjes, waarbij we een onbekende kant van haar te zien krijgen, zijn echter schaars. Ten Damme blijft vooral op veilig en bekend terrein – en dat maakt ook dat de nummers op den duur allemaal wat op elkaar gaan lijken. De voorstelling kent bovendien totaal geen rode lijn of overkoepelende thematiek; en dat had deze show ongetwijfeld naar een hoger level getild. ‘Alles draait en de wereld draait door,’ zingt ze in haar openingslied, maar is dat genoeg om een liedjesprogramma te binden? Uiteindelijk lijkt de voorstelling toch meer een promotietour voor haar nieuwe cd, dan een kleinkunstprogramma.