Theatervakblad TM (Theatermaker) vroeg een groot aantal recensenten van podiumkunsten om onderstaande ‘critici-enquête’  in te vullen. In het onderstaand overzicht mijn antwoorden; in het septembernummer van het blad zullen de gezamenlijke uitkomsten gepubliceerd worden (klik hier voor verkooppunten). 

Beste voorstelling: Als ik de liefde niet heb – Ro Theater, Marjolijn van Heemstra

Beste nieuwe tekst: Kunsthart – Nathan Vecht

Voorstelling met het beste toneelbeeld: Glückliche Tage – Deutsches Schauspielhaus, Katie Mitchell (decor: Alex Eales)

Beste acteur: Vincent van der Valk als Louis (Angels in America – Toneelgroep Oostpool) 

Beste actrice: Maria Kraakman als Harper (Angels in America – Toneelgroep Oostpool)

Beste gezelschap: Het Nationale Toneel; met veel uiteenlopende maar steeds goed geslaagde producties.

Beste festival: Over Het IJ Festival: in vergelijking met voorgaande jaren was er dit jaar veel meer verbinding met de NDSM en A’dam Noord, en bovendien een hele sterke en diverse programmering. Onder de artistieke leiding van Simone Hogendijk durft het festival spannende keuzes te maken en verandert het mee met de omgeving.

Slechtste voorstelling: Romeo & Julia – Het Zuidelijk Toneel

Ergerlijkste theaterervaring: Het chaotische heen en weer geren tijdens het schijnbaar interactieve M.U.R.S. – La fura dels baus (Holland Festival)

Meest verheugende nieuwe ontwikkeling: De spannende verschuivingen (en verjonging) bij de artistieke leiding van de BIS-gezelschappen: na de inmiddels plaatsgevonden wisselingen bij Theater Utrecht (Delpeut) en Toneelgroep Maastricht (Hermans en Sluysmans) volgt nu ook Het Zuidelijk Toneel (Piet Menu) en later het Ro Theater (Bianca van der Schoot), Het Nationale Toneel (Eric de Vroedt), en het Noord Nederlands Toneel (Weizman en Van den Berghe). 

Meest veelbelovende nieuwkomer: Ruta van Hoof