De therapiegeneratie · Hartenjagers
Gezien: 17 september 2015, Compagnietheater (Amsterdam)
★★★★☆


Vijf artiesten en één jurist worden bij elkaar in een therapeutische praatgroep gezet. Allen ervaren ze de druk op het hebben van succes als dermate belemmerend voor hun functioneren, dat ze hulp hebben gezocht. Want naast het nastreven van succes is hulp zoeken één van de andere hobby’s van onze maatschappij.

Zeven totaal uiteenlopende persoonlijkheden, met totaal uiteenlopende en tegelijkertijd precies dezelfde problemen. Dat is het uitgangspunt van de nieuwe voorstelling van dit jonge collectief. Vier jaar geleden werd dit theatergezelschap pas opgericht, en met deze productie kruipt het voor het eerst uit de kleine zalen. Job Gosschalk werd gevraagd voor de regie, en dat bleek een goede zet. Hij deed wat hij hoorde te doen: hij liet niet alleen de tekst, maar vooral de acteurs floreren.

Want elk personage staat vanaf het begin als een huis. Lykele Muus, die het gezelschap mede oprichtte, schreef een frisse theatertekst met een strakke dialoog: intelligent, scherp, humoristisch. Een tekst waar hij bovendien tussen de regels door genoeg te spelen over liet.

En daar komen de acteurs kijken, die zonder uitzondering mooie, uitgesproken personages neerzetten. Vooral Daniel Cornelissen valt op als cabaretier met angststoornis. Indrukwekkend schakelt hij tussen de geinige komiek en de gekwelde, zoekende jongen.

Qua inhoud lijdt de voorstelling halverwege even aan voorspelbaarheid. Muus zet de boel niet echt op scherp, hij geeft ons geen nieuw inzicht mee. Maar voor een grotezaaldebuut is deze voorstelling een spannende belofte. Hartenjagers is een collectief om in de gaten te houden.