La Isla Bonita / Het Debuut 2015 · Rudolphi Producties
Gezien: 22 september 2015, Theater Kikker (Utrecht)
★★★☆☆


Wat hebben ritmische gymnastiek en vluchtelingenproblematiek met elkaar te maken? Hoe verbindt je die twee zonder dat het banaal wordt en je voorbijgaat aan het belang van de thematiek? Jeroen de Man wist daar met de afstuderende performers uit Maastricht wel raad mee.

Maar dat deze voorstelling zó actueel zou worden hadden ze niet verwacht, toen ze vier maanden geleden op het ITs Festival in première gingen. Daar werden ze door Rudolphi Producties geselecteerd voor Het Debuut en wonnen daarmee een kleine tour door het land.

De voorstelling kent een vrolijke, rommelachtige structuur die ineens ingetogen en serieus kan worden. Verschillende acts worden schijnbaar associatief achter elkaar gezet: van Wikipedia-achtige teksten over de neurologische werking van empathie, tot een uitbundige circusact met hoepels en linten, waar vanuit alle vrolijkheid ineens een beeld van een groep aangespoelde, levenloze lichamen wordt gecreëerd. De lach zit nog op ons gezicht, het spektakel hangt nog in de lucht. Een knap hoogtepunt.

De vijf dames van het vooralsnog naamloze ensemble bruisen van energie – ze stuiteren onvermoeibaar heen en weer over het podium, maar zijn binnen de kaders van de chaos uiterst gecontroleerd. Een nieuw inzicht of een spannende conclusie krijgen we niet mee, hooguit laten ze ons zien hoe ontoereikendheid onze empathie is, hoe moeilijk het is om echt betrokken te zijn.

Maar dat deze jonge meiden een dergelijke thematiek aanpakken doet veel beloven voor een volgende voorstelling, die er als het aan hen ligt ook gaat komen. Dus niet alleen presenteert hier een groep afgestudeerden zich, ook debuteert een kersvers collectief.