We are here · Nineties Productions
Gezien: 11 februari 2016, Melkweg (Amsterdam)
★★☆☆☆


Voor wie denkt dat Buzz Aldrin als tweede man op de maan een ondankbare nalatenschap heeft, zet Michael Collins de boel in perspectief. Terwijl Neil Armstrong en Aldrin in 1969 voet op de maan zetten, bleef Collins, derde en laatste bemanningslid, achter in Space Craft Columbia. In zijn eentje cirkelt hij veertien keer om de maan.

Nineties Productions is het jonge muziektheatercollectief van regisseuse Anne Maike Mertens en acteur Yannick Noomen. Behalve Noomen staan Houk van Warmerdam en Charlie Chan Dagelet op de vloer.

Ondanks dat de scènes stuk voor stuk kwalitatief zijn, blijft het een onbevredigend geheel. De voorstelling kent een hoge mate van authenticiteit, de elektronische muziek in combinatie met basgitaar en cello zorgt voor een bijzondere eigenheid. Maar helaas drijft deze voorstelling vooral op de vorm. En die is zo uitgesproken dat hij de inhoud in de weg staat.

In een consequent duister toneelbeeld worden monologen, speeches, interviews, bewegingssequenties en muziek associatief aan elkaar gemonteerd. Daarbij is het soms wel erg letterlijk happen naar lucht. Hoogtepunt is de terugkerende videoboodschap van Collins’ vrouw. Het zijn de summiere momenten waarop er lekker gespeeld wordt, en waarin Dagelet vol in een rol kruipt en smeuïg speelt. Ook in de scène waar in een gewichtloze ritmische gymnastiek-choreografie de Amerikaanse vlag in de maan wordt gestoken, is het even uitademen.

Het technisch vernuft met live video-opnames en effectenpanelen wordt volledig uitgebuit, ten koste van een uitgebalanceerde montagevoorstelling waarin thematieken als perspectief, eenzaamheid en oneindigheid echt op een nieuwe manier worden belicht. Het uitgangspunt biedt alle kansen om onze wereld eens van een afstand te bekijken, maar We are here verstikt zichzelf in de vorm. In een associatieve montage komt Nineties Productions niet veel verder dan de astronaut die de Aarde aan de hemel ziet staan. Niets nieuws onder de zon.