Een coming of age voor bejaarden · Berg&Bos
Gezien: 13 februari, Toneelschuur (Haarlem)
★★★★☆


Ze zijn vreemden voor elkaar, ondanks dat ze samen al een heel leven achter de rug hebben. Maar door de alzheimer herkent ze hem niet meer, is hij gewoon een vriendelijke man die ze in het bos tegenkomt.

Berg&Bos, dat is acteur Maurits van den Berg en toneelschrijver Rik van den Bos. Voor Een coming of age voor bejaarden zochten ze de generatie boven hen op. Joke Tjalsma en Paul R. Kooij spelen een oud echtpaar. Daaraan gespiegeld zien we datzelfde stel op jonge leeftijd, gespeeld door Van den Berg en Yara Alink. Die twee tijden wisselen elkaar af en lopen ook steeds meer door elkaar heen. Als het heden niets tastbaars meer biedt, is er altijd nog houvast aan de herinneringen die je nog hebt.

Van den Bos schreef een intelligente toneeltekst, vol levenswijsheden, sentiment en ontwapening. Het samenspel van Tjalsma en Kooij is weergaloos. Het zijn acteurs waar je maar naar blijft kijken. Als oude man is Kooij ondeugend en lief, dan weer boos en wanhopig. Tjalsma speelt de vrouw krachtig en reddeloos tegelijk. Het ene moment ligt ze trappend, jammerend en doodsbang op de grond, een ander moment maakt ze vulgaire toespelingen en zie je een glimp van het stoute kantje dat ze ooit had.

Van den Berg en Alink zijn als het jonge stel in eerste instantie nog wat karikaturaal. Maar op het moment dat je je afvraagt wat ze eigenlijk toevoegen, gaan de twee tijden letterlijk met elkaar aan de haal. Op subtiele wijze kleurt het oude echtpaar het jonge en andersom. Eva Line de Boer heeft dit knap en helder geregisseerd.

Al met al een ontroerende coming of age, die inderdaad niet stopt zodra je volwassen bent. Een liefdesverhaal dat begint en eindigt op hetzelfde punt: twee onbekenden in een bos. En daar tussen zit het leven.