Twee nieuwe nominaties voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs bekend

Foto Scheeps-Horeca: Bas de Brouwer

Foto Scheeps-Horeca: Bas de Brouwer

De voorstellingen Scheeps-Horeca van Jan Hulst & Kasper Tarenskeen/Frascati Producties en Bedtime Stories van Urland zijn genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs 2016. Daarmee zijn de eerste vijf nominaties bekend.  

In december vorig jaar selecteerde de jury al de voorstellingen Smekelingen (Olivier Diepenhorst/Toneelschuur Producties), One (Lisa Verbelen/BOG) en De Familie Mansøn (Lars Doberman/Orkater/De Nieuwkomers). In de komende maanden zullen er nog meer nominaties volgen.

De BNG Nieuwe Theatermakersprijs wordt uitgereikt op 1 september in De Balie in Amsterdam, voorafgaand aan de officiële opening van het Nederlands Theater Festival. Voor de winnaar is een geldbedrag van 45 duizend euro gereserveerd. Dat bedrag is bedoeld om een herneming van de winnende voorstelling te bekostigen, of ter investering in een nieuwe productie. De BNG Nieuwe Theatermakersprijs moet zodoende als springplank voor jonge makers fungeren.

Sinds 2014 werkt het BNG Cultuurfonds samen met het Nederlands Theater Festival, nadat het Theater Instituut Nederland en Bureau Promotie Podiumkunsten noodgedwongen de deuren moesten sluiten. De samenwerking loopt ten minste nog tot dit jaar.

Eerdere winnaars van de prijs waren onder meer het Vlaams-Nederlandse collectief BOG (2015), theatercollectief Schwalbe (2014), Sadettin Kirmiziyüz (2013) en Joeri Dubbe (2012).