Maarten de meeuw · De Toneelmakerij, Tg Winterberg
Gezien: 28 februari 2016, Jeugdtheater De Krakeling (Amsterdam)
★★★★☆


Voor deze jeugdvoorstelling werkte de Toneelmakerij samen met poppen- en objecttheatergezelschap Tg. Winterberg. Regisseur Daniël van Klaveren liet zich bij het schrijven inspireren op Richard Bachs Jonathan Livingstone Seagull. Gemixt met Samuel Beckett. Roel Adam, tot aan zijn middel ingegraven, zou zo uit Gelukkige dagen kunnen stappen. De vuilniszakplunderende meeuwen die uit alle mogelijke kastjes tevoorschijn komen uit Eindspel. En net als bij Beckett, zitten deze personages vast in stilstand en zelfopgelegde routines. Maar daar komt verandering in.

Maarten (Sander Plukaard) is een jonge jongen, die vastzit in het kleine huisje, onder het toezicht oog van vader en de zorgzame blik van moeder. Behalve als het nacht is. De nacht is van hem, en van zijn twee vrienden: twee pafferige, uitgezakte meeuwen in een kooi. Op het vlondertje van het kleine houten huisje bevindt zich een groot gat, dat uitkijkt op de buitenwereld. Maar die buitenwereld kent gevaren: er is een reus, je hoort hem ruisen.

Van Klaverens regie kent steeds een fijne balans tussen poëzie en humor. Plukaard speelt een sympathieke hoofdpersoon, die klein durft te spelen en daardoor mooie accenten in zijn rol legt. Marlyn Coetsier speelt Maartens zorgzame moeder, een aantal passerende meeuwen en het hilarische oude meeuwenstel. Vooral dat laatste brengt ze met veel techniek en aanstekelijke pret. Adam speelt de vastgeroeste vader prachtig, met een steeds kwetsbaar wordende wanhoop.

Maarten de meeuw is een mooi poëtisch sprookje over buiten de veilige kaders durven stappen en het belang van dromen. ‘Zo lang wij luisteren naar ons verstand en onze beide benen op de grond houden, is er niks aan de hand,’ zegt Maartens vader verwoed. Maar tevergeefs: dromen laten zich niet temmen en je ware aard zal het altijd winnen van dat waar je je achter verschuilt. En dan blijkt een ruisende reus ineens een zee aan avontuur.