As the world Tsjechov · Alink & Plukaard
Gezien: 18 mei 2016, Schouwburg de Meerse (Hoofddorp)
★★★★☆


Het idee was om een voorstelling te maken die bestaat uit allerlei fragmenten uit het oeuvre van Anton Tsjechov. Yara Alink en Sander Plukaard zijn twee jonge makers, en staan als hippe, rijke, Amsterdamse twintigers met hun kijk-mij-ik-kom-van-de-toneelschool-mentaliteit, behoorlijk ver van Tsjechovs personages. Althans, op het eerste gezicht.

As the world Tsjechov begint als inkijkje in het repetitieproces van diezelfde voorstelling. Dwepend met hun favoriete Tsjechov-quotes, babbelen de twee jonge makers er lustig op los. Gretig betrekken ze willekeurige fragmenten op hun eigen leven, en hebben ze het over hun ambities en de liefde. Hun dromen liggen allemaal mijlenver weg. Althans, op het eerste gezicht.

Want dan krijgt Alink ineens de kans aangeboden waar Plukaard van droomt. Ze mag een rol in een Amerikaanse serie spelen. Niet alleen verstoort dat ruw hun Tsjechov-project, het betekent per direct het einde van de vriendschap. Plukaard kan maar moeilijk verkroppen dat zij er met zijn droom vandoor gaat.

Het transparante spel van Alink en Plukaard is soms zo naturel dat het bijna één grote improvisatie lijkt. Plukaard speelt met een aanstekelijke nonchalance, voorzien van vilein en egocentrisch randje; Alink zet daar een schijnbaar naïef en kwetsbaar meisje tegenover. De manier waarop ze het werk van Tsjechov naar zichzelf toe hebben getrokken doet denken aan de oeuvre-voorstellingen van De Warme Winkel: met net zo’n lol, precisie en eigenheid komen ze via onverwachte wegen tot wat de kern van Tsjechov voor hen is.

Want via een ingetogen afscheid (Een meeuw) eindigt de voorstelling met de heftige dialoog van Wanja en Serebrjakov (Oom Wanja), waarin diens landgoed symbool komt te staan voor deze voorstelling, en de dromen van deze twee talentvolle makers – prachtig gedubbeld door Plukaard. En verdomd: ineens blijken ze toch niet zo erg van Tsjechovs personages te verschillen.