Onder de naam Belgisch Nederlandsche Repetoirevereeniging De Veere staan de Amsterdamse toneelcollectieven Maatschappij Discordia, ’t Barre Land en De Theatertroep de komende twee weken in Frascati met hun seizoensuitsmijter Fin de Saison.  

Twee weken lang nemen de gezelschappen, met wisselende gasten, het kleinste zaaltje van Frascati over, en brengen daar een bonte verzameling aan toneelscènes. Het is een soort combinatie tussen een dramaturgiefabriek en een jaarmarkt, vertellen Matthias de Koning (Maatschappij Discordia) en Patrick Duijtshoff (De Theatertroep).

Tijdens de Fin de Saison-avonden zullen de toneelspelers in wisselende samenstellingen niet alleen oude scènes hernemen, maar ook nieuwe scènes uitproberen. De Koning: “Er zijn natuurlijk verschillende stadia waarin je dingen aan het publiek kunt laten zien. Je kunt bijvoorbeeld ook gewoon uitleggen wat je van plan bent, want soms zijn dingen als je ze uitlegt beter dan als je ze doet.” Het zijn allemaal verschillende mechanieken, in een avond waarin het geheugen van de toneelspeler centraal staat. “Een soort dramaturgiefabriek, is het.”

Op de speelvloer staat met schotten een grote V, waarbinnen de scènes zich afspelen. De acteurs die niet meedoen staan buiten de V, maar dat betekent niet dat ze zich afzijdig zullen houden, vertelt Duijtshoff. “Als je staat te spelen wordt er door alle toneelspelers aan de zijkanten met je meegedacht. Dus die trekken je weer van het toneel af, zetten je op een andere plek of roepen je wat toe. Het is ook een soort jaarmarkt.”

In totaal werken er zeker vijfendertig toneelspelers aan mee, alhoewel het er ook meer kunnen zijn. Sommige van hen zijn er bijna elke avond, anderen maar een aantal keer. Sommigen komen zelfs nadat ze elders in Amsterdam een voorstelling hebben gespeeld.

Duijtshoff: “En toegestaan is wat bevalt. Dus er komt van alles langs.”