The Walking Forest · Christiane Jatahy
Gezien: 13 juni 2016, Frascati, Holland Festival (Amsterdam)
★★★☆☆


De Braziliaanse regisseuse Christiane Jatahy staat bekend om de inventieve manieren waarop ze film, documentaire en theater samen laat komen. Na haar verrassende What if they went to Moscow? (naar Tjechovs Drie zusters), dat vorig jaar op het Holland Festival te zien was, heeft ze ditmaal Shakespeares Macbeth onder handen genomen.

De voorstelling vangt aan met een video-installatie waarin een viertal politieke activisten of vluchtelingen wordt geïnterviewd. De grote zaal van Frascati is helemaal gestript (inclusief tribune) en vier schermen hangen in twee rijen tegenover elkaar. Achterin is een bar gebouwd.

Het publiek kan vrij rondlopen tussen de schermen en de bar – waar het gastvrij wordt ontvangen en op wijn en prosecco wordt getrakteerd. Er zijn geen instructies, al heeft een gedeelte van het publiek voor aanvang een hoofdtelefoon gekregen. Onheilspellend is het wel.

In de tweede helft schuiven de vier schermen naast elkaar. Dan blijkt dat er gedurende de eerste helft gefilmd is. Die opnames worden afgewisseld met nieuwe live-opnames en live acteerwerk; het publiek ziet zichzelf zowel op het scherm als in het echt.

De film- en theatertechnieken die Jatahy hier combineert zijn indrukwekkend. Dat de ervaring toch enigszins op afstand blijft heeft vooral te maken met zijn vluchtige karakter: er gebeurt (vooral technisch) ineens zoveel dat de inhoud het aflegt tegen de vorm. Ook actrice Julia Bernat komt door de veelheid aan vorm helaas niet helemaal uit verf. De glimpen die we van haar te zien krijgen verraden weliswaar fantastisch intens acteerwerk.

The Walking Forest verwijst naar de voorspelling die de heksen aan Macbeth deden: een lopend bos zou zijn ondergang betekenen. Jatahy’s boodschap is helder als wat: een tragedie kan zich tussen ons in voltrekken zonder dat we dat echt doorhebben, maar als we willen kunnen we dat lopende bos zijn en dan zijn we sterker dan de gevestigde orde. Het is aan ons.