Heart of Darkness · Project Wildeman
Gezien: 10 juli 2016, Over het IJ Festival (Amsterdam)
★★☆☆☆


Ze baseerden hun voorstelling op de gelijknamige novelle van Joseph Conrad, waarin hoofdpersoon Kurtz een digitale en fysieke jungletocht onderneemt. Muziektheatergroep Project Wildeman brengt een abstracte, fysieke adaptatie die deze week op Over het IJ Festival is te zien.

Twee mannen slepen, traag en moeizaam, een metershoge, loodzware doos naar voren. Aan weerszijden van het vooral duistere toneelbeeld staan schermen, waarop soms vaag een gezicht zichtbaar lijkt. Langzaam komt de doos dichterbij. De opzwepende soundscape neemt toe in intensiteit, en lichten (vooral dieprood) flitsen heen en weer. Even later kruipen, krioelen en stuiteren vier mannen als maniakale insecten over de vloer. Of staan ze te puffen en te zuchten, dat uiteindelijk meer een soort blaffen wordt, ritmisch als in een trance. Met riemen zitten ze vast aan die mysterieuze kast, die ze voortslepen, en waar ze in- en uitkruipen.

Veel indruk maakt dat fysieke spel (gecoacht door Boukje Schweigman) niet, daarvoor is het simpelweg niet origineel of strak genoeg. Project Wildeman verrast soms wel in hun onconventionele muzikaliteit: de ritmes die ze laten ontstaan in diepe zuchten of logge oerkreten. Hoofdrolspelers in deze opmerkelijke productie zijn echter het licht- en geluidsdecor, en de videoprojecties van Karl Kromp, die samen voor de meest psychedelische ervaring zorgen.

Ten slotte laten ze de kast voor wat ‘ie is, maken ze hun riemen los en vermengen ze zich met het publiek. Alsof ze geboren zijn. Of vrijgelaten, als gevangenen. Of een virus. Of een duistere gedachte. Ergo: wat we uiteindelijk te zien krijgen is nogal multi-interpretabel. Maar daardoor boet het behoorlijk in aan betekenis en zeggingskracht. De voorstelling verstikt zichzelf in vaagheid.

Als ze uiteindelijk zijn verdwenen, opgegaan en opgelost in het publiek, schijnt een felle lamp vol op het publiek. Heart of Darkness is vooral een algemene ode aan duisternis, die in tegenstelling tot licht niet verblindt, maar omarmt – en eindeloos uitdijt.