Het najaar staat weer voor de deur. Regen, wind en kou, die ons in het beste geval rechtstreeks de theaterzalen inlokken. Voor Het Parool tipte ik drie voorstellingen die u deze herfst niet mag missen. In willekeurige volgorde.

Venus – DeLaMar Producties
Na zijn vorige voorstelling Genesis bij het Nationale Toneel (10 acteurs, 6 uur toneel, 1 Bijbelboek) gooit regisseur Johan Doesburg het nu over een andere boeg. Zijn eerste regie bij DeLaMar Producties wordt een intieme dialoog over liefde, seks en macht. Een play in a play: Jeroen Spitzenberger en Georgina Verbaan spelen regisseur en actrice van een voorstelling over masochisme en onderwerping, waarbij de regisseur uiteindelijk tegenspeler wordt en fictie en realiteit steeds meer door elkaar heen gaan lopen. Een ideale voorstelling kortom, om  je tijdens gure herfstavonden eens lekker aan te warmen.
29/9 t/m 16/10 DeLaMar (2/10 première)

Walden – Ro Theater
Het was afgelopen zomer een hit op Oerol, deze hilarische dialoog tussen twee uit de kluiten gewassen tuinkabouters die midden in het bos, al eikeltjesjenever drinkend, hun publiek grijnzend belachelijk maken. Jack Wouterse en Arjan Ederveen, twee topacteurs waarvan laatstgenoemde ook de tekst schreef, speelden een hartverwarmende familievoorstelling, vol stoute grappen en een traan op de koop toe. Over twee broers die samen verschrikkelijk eenzaam zijn, maar zonder elkaar misschien nog wel meer. Dit najaar hernemen ze deze voorstelling in de theaterzaal. Als die daar net zo goed uit de verf komt als op Terschelling, zou dit zo maar eens ook de hit van de herfst kunnen worden.
22/9 Meervaart, 18-19/10 Frascati, 29/11 Toneelschuur

Troje Trilogie – Toneelschuur Producties
‘Een soort Kill Bill avant la lettre’, noemt Toneelschuur-regisseur Paul Knieriem het. Een stuk dat leest als een nachtmerrie die je je ergste vijand niet toewenst. In 1994 ging de Troje Trilogie van Koos Terpstra (tekst en regie) in première, inmiddels is de laatste opvoering van zijn tekst alweer zeventien jaar geleden. Met Andromache, vrouw van de Trojaanse koningszoon Hektor, als spil in een achronologisch theaterepos. Terpstra verpakt de mythe van de Trojaanse Oorlog niet in grootse, epische heroïek, maar in alledaagse, menselijke beslommeringen. Met naast Loek Peters en Oda Spelbos (die in Terpstra’s oerversie Andromache speelde, en nu haar schoonmoeder) een fijne rits aan jonge acteurs: Keja Klaasje Kwestro, George Tobal en Janneke Remmers.
15-22/10 Toneelschuur (20/10 première), 2/11 Amstelveen, 23-26/11 Bellevue, 14-15/11 Toneelschuur