De vader, de zoon en het Heilige Feest · Sadettin Kirmiziyüz, Trouble Man
Gezien: 28 oktober 2016, Theater Frascati (Amsterdam)
★★★★☆


Zes jaar geleden ging Sadettin Kirmiziyüz, ‘een geassimileerde agnostische migrantenzoon’, samen met zijn Islamitische vader op bedevaartstocht naar Mekka, de hadj. In deze monoloog brengt hij verslag uit van die reis, zowel vanuit zijn eigen perspectief, als vanuit zijn vader.

Rondom een houten kubus met daaromheen honderden kartonnen bekertjes – een mooie verwijzing naar de Ka’aba – vertelt hij over een vader en zoon die elkaar door de jaren heen uit het oog zijn verloren. Hoe zijn vader zich door zijn jaren in Nederland heen steeds meer een buitenstaander is gaan voelen: “Vroeger was ik Nederlander, nu ben ik moslim.” En dan, onverwacht naar zijn zoon: “Wat ben jij eigenlijk?” Kirmiziyüz weet het niet. Zijn voornaam betekent ‘Geluk van het geloof’, maar hij is uitgesproken agnost. Aan de andere kant: hij reist wel af naar het hart van de Islamitische wereld. Het is allemaal niet zo zwartwit.

Dat Kirmiziyüz behalve een goede acteur een begenadigd verteller is, wisten we al – dat zagen we vorig seizoen bijvoorbeeld nog in zijn ijzersterke monoloog De radicalisering van Sadettin K. Hij vangt haast als een stand-up comedian aan, inclusief een kort moment van interactie met de zaal. Snel en kundig pakt hij het publiek in en neemt het mee in zijn verhaal. Schijnbaar terloops doet hij zijn verhaal, dat uiterst slim in elkaar zit. Kirmiziyüz weet als geen ander zijn persoonlijke leven te verweven met zijn maatschappelijk engagement. Hij durft daarin zowel kwetsbaar als scherp te zijn, naar zichzelf en naar de wereld waarin we leven.

Halverwege de hadj, vertelt Kirmiziyüz, tijdens de rituele Steniging van de Duivel, raakt zijn vader hem kwijt in de mensenmassa in Mina. En precies dát bleken ze nodig te hebben. Want zo konden vader en zoon elkaar uiteindelijk weer terugvinden. Kirmiziyüz besluit zijn persoonlijke verhaal ontroerend en vol hoop.