Halina Reijn ontvangt Theo Mann-Bouwmeesterring

static-perfectview-resourceGisterenavond heeft Halina Reijn in de Stadsschouwburg Amsterdam de Theo Mann-Bouwmeesterring uit handen van Ariane Schluter gekregen. De ring is de hoogste onderscheiding die actrices van generatie op generatie aan elkaar doorgeven. Dragers bepalen zelf wanneer en aan wie ze hem doorgeven. Reijn ontving de ring na het slotapplaus van de voorstelling Husbands and Wives van Toneelgroep Amsterdam.  

Ariane Schluter prees haar vakgenoot om haar ‘emotionele en schaamteloze spel’. Ze roemde Reijn onder andere om haar rollen in de TA-producties La voix humaine, The Fountainhead, Nora en Husbands and Wives. ‘Met haar persoonlijke spel en volledige overgave aan het toneel is Halina Reijn voor mij de gedroomde draagster van de Theo Mann-Bouwmeesterring.’

De ring werd in 1911 in het leven geroepen, als eerbetoon aan de actrice Theo Mann-Bouwmeester ­– naar wie later ook de Theo d’Or is vernoemd; de jaarlijkse onderscheiding voor beste vrouwelijke dragende rol van het afgelopen theaterseizoen. De ring werd vervolgens doorgegeven aan Else Mauhs (1934-1959), Caro van Eyk (1959-1979), Annet Nieuwenhuijzen (1980-1994), Anne-Wil Blankers (1994-2000) en Ariane Schluter (2000-2017).

Het mannelijke equivalent, de Albert van Dalsumring, werd anderhalf jaar geleden aan Hans Kesting doorgegeven. Die kreeg de prijs uit handen van Gijs Scholten van Aschat.