Pilp Fuction · De Ploeg
Gezien: 21 maart 2017, Nieuwe Luxor Theater (Rotterdam)
★★☆☆☆


De cabaretiers en acteurs van De Ploeg komen na vijf jaar met een nieuwe voorstelling. Pilp Fuction lijkt het resultaat van een avondje grasduinen door de voor de hand liggende iconen uit de filmgeschiedenis.

De harde kern van De Ploeg (Viggo Waas, Peter Heerschop, Genio de Groot, Titus Tiel Groenestege en Han Römer) is traditiegetrouw aangevuld met gastacteurs. Naast Loes Luca en Ria Marks – die naadloos in de lollige club opgaan – is actrice Ilke Paddenburg een opvallend gezicht. We zagen haar eerder eigenlijk alleen in serieus toneelwerk, en verdienstelijk bovendien: in september won ze nog een Colombina, voor de beste vrouwelijke bijrol van het voorbije seizoen.

Nu speelt ze een dochter die op zoek gaat naar haar moeder: een Hollywoodactrice die haar bij haar geboorte in de steek liet. Ze groeide op in een klein bioscoopje dat gerund wordt door haar tantes. Ze volgt haar moeder – letterlijk – de film in.

Foto: Joris van Bennekom

Na een lange introductie volgt een Alice in Wonderland-achtige sequentie (gehaast konijn incluis), waarin Paddenburg van pastiche in parodie tuimelt. Om haar moeder te vinden moet ze naar Casablanca. En hoe kom je daar? Je gaat via de Temple of Doom, langs Jurassic Park, met de Titanic naar Once Upon a Time in the West.

Zo volgt de ene satirische scène de ander op, zonder dat het echt spannend of origineel wordt. Je herkent de hand van regisseur Jakob Ahlbom in de visuele inventiviteit: bioscoopschermen draaien binnenstebuiten en de acteurs op de vloer duiken op in bestaande filmscènes. Luca en Marks in de auto bij Laurel en Hardy bijvoorbeeld. Toegegeven, leuk gedaan. Net als Tiel Groenestege en Römer als uitgerangeerde Tarzan en Mowgli.

Toch wil het geheel niet echt grappig worden, en het verhaal wordt evenmin boeiend. De grapdichtheid is laag, het gehalte flauwe woordgrappen hoog. Paddenburg speelt daar overigens behoorlijk tegenop, maar baten mag het niet.