In de vanmiddag verschenen Uitmarktbijlage blikt Het Parool jaarlijks vooruit op het aankomend cultureel seizoen in Amsterdam. Naar deze vier voorstellingen, die deze herfst in de Amsterdamse theaters te zien zijn, kijk ik in het bijzonder uit.

De huisbewaarder – Toneelschuur Producties / Paul Knieriem
In De huisbewaarder van Harold Pinter wordt een zwerver in huis opgenomen. Regisseur Paul Knieriem onderzoekt met deze voorstelling de grenzen van onbaatzuchtigheid en dankbaarheid – en waar die twee met elkaar botsen. René van ’t Hof weet met zijn fysieke spel ongetwijfeld goed raad met alle ‘Pintereske’ dubbelzinnigheden in de tekst. Ik kijk uit naar hoe hij die met zijn tegenspelers Jan-Paul Buijs en Lowie van Oers gaat vormgeven.
21-28/10 en 23-25/11 Toneelschuur (première 26/10), 17/11 Amstelveen, 19-30/12 Bellevue

iHo – Toneelgroep Oostpool
Na een nagenoeg briljante Angels in America regisseert Marcus Azzini aankomend seizoen een minder bekend werk van toneelschrijver Tony Kushner: The Intelligent Homosexual’s Guide to Capitalism and Socialism with a Key to the Scriptures, kortweg: iHo. Over een gepensioneerde havenarbeider die een uit de klauwen gelopen familiereünie te verduren krijgt. Met naast namen als Jacqueline Blom en Hans Dagelet een fijne jonge garde in de tienkoppige cast, bijvoorbeeld Abe Dijkman en Rick Paul van Mulligen.
5-7/10 Stadsschouwburg, 24/10 Haarlem, 27/10 Meervaart

Publiciteitsbeeld Revolutionary Road

Revolutionary Road – Theater Rotterdam
Hoe uit de ketens van sleur en kleinburgerlijkheid te breken, en samen voor een nieuw begin te kiezen? Revolutionary Road, de moderne klassieker van Richard Yates die Erik Whien dit najaar regisseert, is voor toneel bewerkt door Jacob Derwig, die zelf ook meespeelt. Nietsontziend fileert het boek uit 1961 verwachtingen, dromen en de hoop op een beter leven. Behalve Derwig spelen Malou Gorter, Alejandra Theus en Teun Luijkx mee.
20-27/10 Frascati, 12-16/12 Toneelschuur (Haarlem)

Bambie is Back – Bambie & Eef van Breen Group
Bambie is terug, en dat is goed nieuws! De vermaarde mimetheatergroep bestaat sinds 1995, en maakte zeventien voorstellingen, voordat ze in 2013 hun structurele subsidie verloren. Even was het stil, maar vorig jaar keerden ze met Bambie Nul weer even terug in de theaters. Dit najaar lijken ze, samen met drie muzikanten van de Eef van Breen Group, met de verwachtingsvolle titel Bambie is Back definitief hun rentree te maken.
21-25/11 Frascati (première 23/11)