Morgen begint het Amsterdam Fringe Festival, de anarchistische tegenhanger van het prestigieuze Nederlands Theater Festival, dat gelijktijdig in Amsterdam plaatsvindt; vrijplaats voor eigenzinnige en onderzoekende jonge theatermakers. Met pakweg zeventig acts, verspreid over ruim dertig locaties, te zien in elf dagen. Het Parool tipt alvast vier uiteenlopende shows.

Monster Love Town – Elfie Tromp
Met deze literaire treurshow debuteert schrijver Elfie Tromp als theatermaker. Een duistere rit naar een stad waar alle gedumpten samen ophokken en waar misère hoogtijdagen viert.

De Gendermonologen – Macabre
Geheel conform de actuele tendens onderzoekt dit collectief de rekbaarheid van het begrip gender. Deze voorstelling, die tot stand kwam op basis van interviews met mensen die zich identificeren als transgender, belooft een indringende documentaire portretreeks te worden.

Don’t Worry Be Yoncé – Performance Kollektiv Pony Camp
Beyoncé is alles en heeft alles, dachten de makers van deze live tutorial waarschijnlijk. Uitbundigheid gegarandeerd dus, in deze lecture performance die je altijd al had willen hebben. Omdat je het waard bent.

Breivik ­– Jelle van der Meulen
Dit wordt vermoedelijk een van de spannendste voorstellingen van het festival. Met ‘silent theatre’-techniek en 3d-geluidseffecten wordt het publiek op indringende wijze deelgenoot van het gruwelijke complot dat Anders Breivik in de aanloop naar zijn aanslagen in 2011 smeedde.