De Vlaamse theatermaker Julie Cafmeyer neemt haar eigen liefdesleven als uitgangspunt voor intiem, autobiografisch werk. Vanaf morgen staan Bombastische liefdesverklaring en Is this porn? No, this is love als double-bill in De Brakke Grond.

“In al mijn liefdesrelaties zit een soort fundamentele onmogelijkheid,” legt Julie Cafmeyer (30) uit. Tijdens haar vorige voorstelling (De Therapie, 2016) zaten we met een handjevol mensen in een kring en deelde ze met ons haar liefdesperikelen in een intieme praatsessie. De toeschouwers werden daarbij volop aangemoedigd tips te geven en eigen ervaringen te delen. “In die tijd was ik echt radeloos wanhopig.” In haar nieuwe voorstelling Bombastische liefdesverklaring is ze een stap verder. “Dit is meer een documentaire over mijn eigen leven. Een inkijkje, volledig met e-mails en WhatsApp-berichtjes.”

Cafmeyer is bijzonder openhartig, en schuwt het ongemakkelijke in haar werk niet. “Ik heb het over orgasmes, over hele intieme dingen, waarvan ik hoop dat je wordt geraakt in je eigen intieme leven.”

“Het opkomen voor je eigen genot is zoiets intiems en zoiets angstaanjagend. Als ik bijvoorbeeld een minnaar heb, als ik seks heb met iemand zonder dat er toekomst is, haal ik daar superveel genot uit. Vooral als dat iemand is die in Parijs woont of mijn taal niet spreekt. Maar ik word daar tegelijkertijd extreem melancholisch van. Als ik dan weer in de trein terug zit denk ik: wow, er is geen grond onder mijn voeten. Maar zodra die grond er wel is, denk ik: dit is saai, dit is een stappenplan.” 

Campagnebeeld Bombastische liefdesverklaring

Met Bombastische liefdesverklaring maakte ze een eerbetoon aan al haar geliefden. Het zijn een soort standbeeldjes voor ze, vertelt ze. Maar een voorstelling maken over een zoektocht naar de liefde, terwijl die zoektocht tegelijkertijd in volle gang is, kan natuurlijk ongemakkelijk zijn. “Als ik met iemand praat die ik aantrekkelijk vind, heb ik soms liever niet dat die naar de voorstelling komt, omdat ik zo veel van mezelf prijsgeef. Als je iemand leert kennen wil je natuurlijk geheimen hebben. Toen ik Bombastische liefdesverklaring deze zomer in Edinburgh speelde heb ik tijdens de voorstelling iemand leren kennen. Daar ben ik een paar dagen later mee op café gegaan, en we hebben ook samen geslapen, maar het voelde toch de hele tijd alsof hij meer wist van mij dan ik van hem. Omdat ik mijn zwaktes in de voorstelling zo opengooi. Normaal bewaar je die liever voor later.”

Behalve Bombastische liefdesverklaring presenteert ze haar nieuwe voorstelling Is this porn? No, this is love. Een dialoog die ze speelt samen met acteur Steve Aernouts, over twee geliefden die seksueel niet meer klikken. “Er is iets gebeurd onderweg waardoor dat verlangen op is. En dat wordt ongemakkelijk, want mensen zeggen dat eigenlijk niet. Als je met een koppel gaat eten zullen ze nooit zeggen dat ze seksueel niet meer klikken. Waarschijnlijk is dat waar ik naar op zoek ga. Naar dat wat niet gezegd wordt. En dat dan toch proberen te zeggen.”

Ditmaal eens een fictief koppel, maar het voelt voor Cafmeyer onverminderd autobiografisch. “Bijna alles wat ik in die dialoog tegen hem zeg heb ik in het echt ook weleens tegen iemand gezegd, en wat hij tegen mij zegt hebben mannen tegen mij gezegd. Er wordt een totaal wanhopige ruzie beschreven, waar ik mij echt voor doodschaam. Schaamte is ook een grote motor in mijn werk.”

“Ik maak fictie van mijn eigen leven omdat ik dingen soms oprecht niet begrijp. Door het op die manier te ordenen, wordt het voor mij een soort matras. Zodat ik een beetje zachter land.”

Gedurende haar publieke queeste naar liefde komt ze wel steeds meer los van de heersende norm. “Misschien ben ik gewoon iemand die vijf minnaars heeft en een kind maak met mijn homovriend. En gaat het dan minder goed met mij? Nee. Dat is gewoon iets naar mijn hand zetten. Het lijkt dat het goed met je gaat als je een kind hebt en een huis aan het afbetalen bent, maar de vrouwen die ik spreek die dat doen, zijn ook niet per se gelukkig. Vrijheid nemen en loskomen van die norm, kan eigenlijk als iets heel goeds worden omschreven.”


Bombastische liefdesverklaring en Is this porn? No, this is love, van donderdag t/m zaterdag in De Brakke Grond.