Jeugdtheater KID (8+)
Door BOG, Het Zuidelijk Toneel, hetpaleis
Gezien
21 januari 2018, TR Rotterdamse Schouwburg
Te zien t/m 6 april (tournee)


Disclaimer: ik heb de voorstelling maar voor de helft gezien. Dat geldt overigens voor alle toeschouwers: een grote wand scheidt de twee tegenovergestelde tribunes van elkaar. De ene tribune is uitsluitend voor de kinderen, de ander alleen voor volwassenen.

De eerste jeugdvoorstelling van theatercollectief BOG is een snelcursus volwassen-zijn. In vijf kwartier wordt de volwassene ontmaskerd, althans, dat horen we de spelers aan de kinderen beloven, daar aan de andere kant van die muur.

Even daarvoor zijn wij bij onze tribune welkom geheten door een poedelnaakte Benjamin Moen. Vervolgens hijsen hij, Lisa Verbeelen en Judith de Joode zich in felgekleurde dierenpakken – het is tenslotte jeugdtheater.

BOG speelt voortdurend met wat we horen en wat we (vooral niet) zien. “Volwassenen hebben overal haar. Hier. En hier. En hier. Ja, zelfs híér.” En ze hebben seks natuurlijk – alle mogelijke locaties, combinaties en frequenties komen voorbij, ondertussen kunnen de volwassenen alleen maar gissen wat de kinderen op dat moment zien.

Maar het is niet alleen maar haar, loshangend vel en viezigheid die de volwassene tot volwassene maakt. Het zijn ook die complexe, existentiëlere kwesties: depressies, sleur, nostalgie. Wat zijn het toch belachelijke wezens, dat ze het zichzelf zo moeilijk maken.

Door een muur tussen beide kanten op te trekken, creëert BOG letterlijk een grens. Tegelijk wordt er alles aan gedaan die grens te slechten: de volwassenen zingen kinderliedjes en begeleiden zichzelf op tamboerijntjes en blokfluiten. Die muur is daarbij niet zo maar een leuk gevonden gimmick, het staat voor de harde grenzen die wij – volwassenen – zo graag afbakenen. Die onvermurwbare behoefte alles te ordenen en te structureren. Te denken in verschillen, ook als die helemaal niet van belang zijn.

Na de voorstelling hoor ik een moeder licht bezorgd aan haar dochter vragen: “Ze stonden bij jullie toch niet ook in hun blootje?” Voor dát antwoord moet u zelf maar gaan kijken, met kind.