Theater Beneatha’s Place
Door Well Made Productions
Gezien 3/5, Stadsschouwburg Amsterdam
Te zien t/m 3 juni (tournee)


Vol strijdlust komen ze aan in Lagos, ontsnapt aan de armoede in Chicago belanden ze in 1959 in Nigeria waar de onafhankelijkheidsstrijd op dat moment net haar hoogtepunt bereikt. Omgeven tussen de witte Britse kolonisten willen Beneatha Younger (Joy Wielkens) en haar man de boel een flink opschudden. Maar een dodelijke aanslag verandert alles.

Vijftig jaar later, Beneatha is inmiddels decaan aan een Amerikaanse universiteit, en belegt tijdens een reis door Nigeria een curriculumvergadering in datzelfde huis van destijds. Een aantal academici wil het vak ‘Afro-westerse wetenschap’ vervangen door ‘kritische witheidsstudies’. Er wordt heftig gesproken over ras, identiteit, etnische quota en witte privileges.

Well Made Productions maakt zich hard voor meer bicultureel repertoire op de Nederlandse planken. Hun tweede productie Beneatha’s Place is meteen het tweede deel van een drieluik over de familie Younger. In het eerste deel, A Raisin in the Sun, zagen we een jonge Beneatha met haar arme gezin in Chicago geconfronteerd worden met een flinke som geld, en daarmee met hun uiteenlopende dromen en idealen. Het was een verrassende, aangrijpende voorstelling, die mede door de (aanstekelijk rommelige) realistische speelstijl heel dichtbij kwam.

In dit deel is er op alle vlakken meer afstand. Er wordt gestileerder gespeeld, in een geabstraheerder toneelbeeld, in een stuk dat nauwelijks handelingen kent. Het deel voor de pauze is het persoonlijkst – wie zien Beneatha vol hoop en vuur (en humor!) met haar man het huis betrekken – maar in het geheel valt die hele eerste helft te reduceren tot opmaat voor de theoretische discussie van het tweede deel, die de kern van het stuk vorm en weliswaar inhoudelijk relevant is, maar zichzelf daarin ook verstikt.

De combinatie van een statische toneeltekst (van de Brits-Caraïbische Kwame Kwei-Armah) en de weinig uitgesproken regiehand van Teunkie van der Sluijs, maken dat Beneatha’s Place niet de opvolger is die je Well Made Productions na het succes van A Raisin in the Sun zou gunnen.