“Ik zou zelf nooit zo ver gaan om de wereld te willen veranderen,” zegt Chiem Vreeken. In De Rechtvaardigen speelt hij een heel standvastig personage tussen allerlei anarchistische types. “Het is iemand die tegen heug en meug vecht tegen de twijfel die er binnen een groep kan ontstaan. Dat vind ik een spannend gegeven.”

“Je kan elkaar ontzettend aansteken, zeker in zo’n klein fanatiek groepje waarin iedereen elkaar voortdurend bevestigt. Dat is volgens mij heel actueel: iedereen zit in zijn eigen bubbel en zoekt bevestiging in wat ‘ie toch al vindt, en als mensen iets anders vinden dan is het bij voorbaat al flauwekul. Dat vind ik een belangrijke struggle van deze tijd.”

Hij verheugt zich op het werken met zo’n jonge cast en, voor het eerst, met regisseur Eline Arbo. “Ik vermoed dat Eline een soort collectieve werkwijze heeft, met veel ruimte om zelf suggesties in te brengen. Ik kan goed uit de voeten met de vrijheid om alles te zeggen en te doen. Ik hou ervan als je als acteur de ruimte krijgt deel te nemen aan het inhoudelijke gesprek over de voorstelling.”

“Ik probeer natuurlijk wel op zoek te gaan naar waar ik het personage in mezelf kan terugvinden, maar ik ben niet iemand die zich heel psychoanalytisch met zijn personage gaat vereenzelvigen,” legt hij uit. “Ik zou er bijvoorbeeld zelf nooit van overtuigd kunnen raken dat wat ik denk per definitie het juiste is. Iedereen die dat beweert zou ik onmiddellijk wantrouwen. Dus waarschijnlijk ga ik mijn eigen personage óók behoorlijk wantrouwen. En dat is een goed teken.”

(Chiem Vreeken over De rechtvaardigen, waarin hij volgend seizoen te zien is bij Toneelschuur Producties.)


Lees hier de andere mini-interviewtjes uit de seizoensbrochure 2018-2019 van Toneelschuur Producties