Meral Polat is theatermaker en actrice. Ik vroeg haar naar welke voorstellingen die aankomend seizoen in de Amsterdamse schouwburg te zien zijn zij in het bijzonder uitkijkt.

Dorian van het Noord Nederlands Toneel, Christophe Coppens
Christophe Coppens vraagt zich af of we onszelf door onze persoonlijke ontwikkeling niet uit het oog verliezen. Zelf is hij heel groot geworden als modeontwerper, maar daar in 2012 abrupt mee gestopt om kunst te maken. De vragen die hij stelt in deze voorstelling komen voort uit wat hij zelf heeft gedaan: het verbranden van de identiteit om op die fundamenten iets nieuws te bouwen. 

Cliëntencategorie 3.1 van Theater Utrecht / Thibaud Delpeut ism Adelheid Roosen
De voorstelling gaat over ‘gewone’ mensen, die om welke reden dan ook zichzelf verliezen. We hebben de neiging om door te lopen, misschien omdat we bang zijn zelf uitgesloten te worden. Maar wat gebeurt er als je niet wegkijkt maar omkijkt naar die mensen? Hoe kunnen we verantwoordelijkheid nemen voor onszelf en de ander?

Melk en dadels van Rose Stories / Daria Bukvić & Tofik Dibi
Het is belangrijk een nieuw geluid, een nieuwe generatie en andere verhalen aan bod te laten komen. Dit zijn werkelijke verhalen van Marokkaanse vrouwen. Ik heb zelf ooit de Gesluierde monologen gedaan, en de overdracht van die verhalen, en inzicht in de Marokkaanse cultuur is ook een deel van de Nederlandse cultuur.

Mechanical Ecstasy van Club Guy & Roni
Dit is zowel dans, theater, film en concert. Ik hou ervan als disciplines elkaar ontmoeten. Ik dacht vaak als ik in de Melkweg uitging; hoe verbind je dit met theater? Goede feesten zijn tegenwoordig een beleving geworden. Door je over te geven aan het ritme van de muziek raak je in een hypnose, vergeet je de wereld om je heen. Ik ben nieuwsgierig naar die ervaring in deze voorstelling.

300 el x 50 el x 30 el van FC Bergman
Ik vind die gasten ontzettend cool. Ook hier kruisen de disciplines elkaar. Als kind wenste ik om onzichtbaar te zijn en gewoon te kunnen observeren. Deze voorstelling biedt volgens mij een inkijkje in het intieme leven van allerlei mensen. En waarschijnlijk maakt iedereen in zijn hoofd een andere voorstelling.


Voor de seizoensbrochure van Internationaal Theater Amsterdam (ITA) vroeg ik Michiel van Erp, Meral Polat,Viktor Horsting, Nasrdin Dchar en Igoné de Jong naar welke vijf voorstellingen die het aankomend seizoen in de Amsterdamse schouwburg te zien zijn, zij het meeste uitkijken. Lees hier de andere keuzes van de andere curatoren.