Michiel van Erp is documentairemaker en theaterregisseur. Voor aankomend seizoen staat er een regie gepland bij Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Toneelgroep Amsterdam). Ik vroeg hem naar welke voorstellingen die aankomend seizoen in de Amsterdamse schouwburg te zien zijn hij in het bijzonder uitkijkt.

De keuze van Michiel van Erp:

Allemaal Mensen van Toneelgroep Oostpool / Marcus Azzini
“Ik ga altijd naar de voorstellingen van Marcus Azzini. Hij durft altijd het avontuur aan te gaan, en soms vliegt het ook uit de bocht, maar liever dat dan braaf. Zijn spannendste werk vind ik voorstellingen die gebaseerd zijn op iets anders dan een toneelstuk. They are just kids vond ik bijvoorbeeld echt geweldig, over zangeres Patti Smith en fotograaf Robert Mapplethorpe.”

Cliëntencategorie 3.1 van Theater Utrecht / Thibaud Delpeut ism Adelheid Roosen
“Ik ben een enorme fan van Adelheid Roosen en haar pogingen om mensen aan elkaar te verbinden. Dat gaat ze hierbij weer doen: in elke plaats waar ze spelen gaat ze samenwerken met mensen in de wijk. Dat vind ik heel bijzonder. Op die manier krijgt ze bovendien een heel ander publiek naar het theater.”

Een klein leven van Internationaal Theater Amsterdam / Ivo van Hove
“Ik heb het boek gelezen en dat vond ik zo over de top gewelddadig, dat toen ik hoorde dat er een voorstelling van zou komen ik meteen enorm nieuwsgierig was: hoe gaan ze dat vormgeven op toneel? Het verhaal is namelijk zo gruwelijk, hoe verder je doorleest hoe erger het wordt. Het boek heb ik ook niemand aangeraden, maar naar de toneelbewerking ben ik heel benieuwd.”

TrapTown van Ultima Vez / Wim Vandekeybus
“Ik volg het werk van Wim Vandekeybus al sinds zijn eerste voorstelling in 1987 en ik denk dat ik ze allemaal wel gezien heb. Zijn voorstellingen kunnen heel gewelddadig en fysiek zijn en tegelijkertijd heel ontroerend. Hij kan dat als geen ander met elkaar versnijden. En ik hou heel erg van dansers die geen klassieke dansers zijn. Zijn ensemble is een enorm gevarieerde dwarsdoorsnede van de wereldburger.” 

Orlando van Toneelhuis / Guy Cassiers
“Deze voorstelling uit 2013 heb ik indertijd gemist en het schijnt een ware sensatie te zijn geweest. Wat zo knap is aan Guy Cassiers’ regies is dat hij zo veel andere visuele elementen op de toneelvloer inbrengt, zoals een poëtisch gebruik van video. De cyclus die hij bij het toenmalige Ro Theater van Proust maakte vond ik ontzettend indrukwekkend. Bovendien ben ik fan van Katelijne Damen, zij kan me ontzettend ontroeren met haar intense spel.”


Voor de seizoensbrochure van Internationaal Theater Amsterdam (ITA) vroeg ik Michiel van Erp, Meral Polat, Viktor Horsting, Nasrdin Dchar en Igoné de Jong naar welke vijf voorstellingen die het aankomend seizoen in de Amsterdamse schouwburg te zien zijn, zij het meeste uitkijken. Lees hier de andere keuzes van de andere curatoren.