Nasrdin Dchar is theatermaker en acteur. Ik vroeg hem naar welke voorstellingen die aankomend seizoen in de Amsterdamse schouwburg te zien zijn hij in het bijzonder uitkijkt.

Het Hout van ITA / Michiel van Erp
“Ik ken Michiel van Erp als filmmaker en vind zijn werk erg mooi. Hij is bovendien erg maatschappelijk geëngageerd. Hij vraagt zich met deze voorstelling af waarom mensen zo passief zijn, of onze machteloosheid tegenover onrecht niet misplaatst is. Dat vind ik belangrijke vragen, die erg inspelen op de huidige tendensen in de samenleving.”

300 el x 50 el x 30 el van FC Bergman
“Ik schaam me er een beetje voor, maar ik heb nog nooit iets van FC Bergman gezien. Ik heb er wel heel veel over gehoord, dus ik ben heel blij dat deze voorstelling terugkomt. Wat me trekt is dat het een woordloze voorstelling is, waarschijnlijk wordt het heel beeldend en met heel veel prikkels. Kortom: ik ben gewoon ontzettend benieuwd.”

Melk en dadels van Rose Stories / Daria Bukvić & Tofik Dibi
“Ik ben heel benieuwd naar het verhaal van de vier Marokkaans-Nederlandse vrouwen die dit stuk spelen. In deze tijd van polarisatie, stigma’s en straight up haat, zijn dit soort verhalen belangrijker dan ooit. Omdat je elkaar daardoor beter leert kennen. Daar is theater bij uitstek een mooi medium voor: verhalen vertellen, elkaar inspireren en het verbreden van je kijkvlak.”

Ibsen huis van ITA / Simon Stone
“Ik hou heel erg van familiedrama’s. Van Simon Stone heb ik eerder Husbands and Wives gezien bij Toneelgroep Amsterdam, en daarin liet hij een hele spannende signatuur zien. Ibsen huis maakte hij in nauwe samenwerking met het ensemble, hij schreef de rollen helemaal naar de acteurs toe. Volgens mij is dat als acteur heel tof.”

Cliëntencategorie 3.1 van Theater Utrecht / Thibaud Delpeut ism Adelheid Roosen
“Thibaud volg ik al sinds De geschiedenis van de familie Avenier – hij was toen regieassistent bij Jaap Spijkers. Toen dacht ik al: de dingen die hij zegt zijn altijd raak. Met deze voorstelling gaan hij en Adelheid het gat tussen arm en rijk, de elite en de onderste laag van samenleving, bij elkaar brengen. Met waarschijnlijk een nogal indrukwekkend, hard, rauw resultaat.”


Voor de seizoensbrochure van Internationaal Theater Amsterdam (ITA) vroeg ik Michiel van Erp, Meral Polat,Viktor Horsting, Nasrdin Dchar en Igoné de Jong naar welke vijf voorstellingen die het aankomend seizoen in de Amsterdamse schouwburg te zien zijn, zij het meeste uitkijken. Lees hier de andere keuzes van de andere curatoren.