Viktor Horsting is de helft van het modehuis Victor & Rolf. Ik vroeg hem naar welke vijf voorstellingen die aankomend seizoen in de Amsterdamse schouwburg te zien zijn hij in het bijzonder uitkijkt.

De keuze van… Victor Horsting

Trois Grandes Fugues van Ballet de l’Opéra de Lyon / Lucinda Childs, Anne Teresa De Keersmaeker & Maguy Marin
“Deze voorstelling spreekt me vooral heel erg aan vanwege alle grote namen die eraan verbonden zijn – het is dus bijna de branding die dit aantrekkelijk maakt. Maar branding staat natuurlijk voor kwaliteit. Ik heb nog nooit iets van deze drie choreografen gezien maar ik ken ze wel van naam, dus ik kijk ernaar uit om er nu iets van te zien.”

300 el x 50 el x 30 el van FC Bergman
“Ik vind dit echt fantastisch klinken. Het klinkt ook spannend omdat het allerlei media met elkaar combineert. Wij zij natuurlijk zelf ook heel visueel ingesteld, dus ik vind het bovendien heel interessant om te zien hoe ze een verhaal vertellen zonder woorden, maar alleen met beelden.”

Complexity of Belonging van Chunky Moves / Anouk van Dijk & Falk Richter
“Deze voorstelling gaat echt over de hedendaagse samenleving, en over vervreemding. Op zoek naar jezelf en naar werkelijke verbinding: dat is nogal wat. Wat doet iemand daarmee in het theater? Wat betekent dat? Ik ben nieuwsgierig naar hoe de tekst, dans en muziek in elkaar grijpen. Daar kan ik me van alles bij voorstellen, maar tegelijkertijd heb ik geen idee.”

Dorian van Noord Nederlands Toneel / Christophe Coppens
“Dit verhaal van Oscar Wilde is natuurlijk van alle tijden, dat blijft ook een eeuw later nog boeiend. We zijn bovendien goed bevriend met Christophe Coppens. We hebben vorig jaar Foxie! van hem gezien in Brussel, ik ben heel benieuwd om te zien wat hij hiermee gaat doen.”

Orlando van Toneelhuis / Guy Cassiers
“Dat is natuurlijk ook een echte klassieker. Ik weet nog heel goed hoe geweldig ik die film destijds vond, met Quentin Crisp als Elisabeth I. Die heeft heel veel indruk op me gemaakt. Ik vraag me eigenlijk maar één ding af: hoe breng je dat op het toneel?”


Voor de seizoensbrochure van Internationaal Theater Amsterdam (ITA) vroeg ik Michiel van Erp, Meral Polat, Viktor Horsting, Nasrdin Dchar en Igoné de Jong naar welke vijf voorstellingen die het aankomend seizoen in de Amsterdamse schouwburg te zien zijn, zij het meeste uitkijken. Lees hier de andere keuzes van de andere curatoren.