“Loeispannend,” vindt Roeland Fernhout het vooruitzicht aan deze adaptatie van Het temmen van de feeks en zijn bijzondere rol daarin. Het stuk is voor hem niet nieuw meer, ruim tien jaar geleden speelde hij bij Toneelgroep Amsterdam de rol van Lucentio. “Maar nu gaan we dus iets heel bijzonders doen, want ik mag Katharina spelen. De feeks zelf.”

“In de tijd dat Shakespeare het schreef moesten alle rollen door mannen gespeeld worden, dus wat dat betreft zijn we trouw aan hem. Met dat belangrijke verschil dat alle mannenrollen nu bij ons gespeeld worden door actrices. Dus we gaan het helemaal omdraaien.”

Door die omdraaiing is het de bedoeling dat je als toeschouwer gaat nadenken over wat mannelijkheid en vrouwelijkheid is, legt hij uit. “Het temmen van de feeks is een ontzettend raar stuk, waarvan je niet zeker weet wat Shakespeare er nu allemaal mee over mannen en vrouwen wilde zeggen. Het is onduidelijk of hij het serieus bedoelde, dat hij echt meende dat een vrouw vooral gehoorzaam moest zijn en niet te veel lawaai moest maken. Daarom is het in onze tijd heel moeilijk om dat stuk goed te begrijpen.”

Twee jaar geleden werkte Fernhout voor het eerst samen met regisseur Nina Spijkers, bij de voorstelling Ivanov. Hij kijkt ernaar uit opnieuw met haar te werken. “Dat maakproces was destijds heel prettig en die voorstelling was heel goed gelukt. Werken met haar is – ik kan het niet anders omschrijven – als thuiskomen bij iemand die je eigenlijk helemaal niet zo goed kent. Heel wonderlijk.”

(Roeland Fernhout over Het temmen van de feekswaarin hij volgend seizoen te zien is bij Toneelschuur Producties.)


Lees hier de andere mini-interviewtjes uit de seizoensbrochure 2018-2019 van Toneelschuur Producties