Voor de jubileumeditie van Starring gaat theatermaker Steef de Jong voor het eerst een groep jongeren regisseren. De voorstelling wordt losjes gebaseerd op de opera Ariadne auf Naxos van Richard Strauss.

Daarin moeten op een chic feest door tijdgebrek twee groepen tegelijkertijd optreden – een operagroep en een komediegroep. “Het stuk is een serieuze highbrow tragedie en een komedie in één. Die twee uitersten vind ik zo leuk om te combineren.”

“Het is zoals het leven zelf. Dat laveert ook steeds tussen euforische geluksmomenten en tragiek. Je schakelt voortdurend tussen opera en komedie. En ik denk dat je dat als jongere misschien nog wel in extreme beleeft. Ikzelf in ieder geval wel.”

Hij vroeg hulp van actrice en regisseur Minke Kruyver, die hij al kent sinds ze op zestienjarige leeftijd samen in de allereerste Starring-productie speelden. “Het is een lang gekoesterde wens om weer samen te werken.”

Na een aantal succesvolle solo-voorstellingen in de afgelopen seizoenen, is dit bovendien een spannende nieuwe stap in zijn carrière. “Voor mij is dit echt een eerste proeve om met een ensemble te werken.”

Zijn solo’s kenmerken zich door inventieve popup-decors, waarin zich steeds een nieuwe setting ontvouwt. “Als ik in mijn eentje ben kan ik natuurlijk zo een boom openvouwen, maar als tien mensen dat tegelijk doen kan je in een keer vanuit iets plats op de vloer – hop – een heel bos tevoorschijn toveren.”

“Ik wilde niet zo’n serieus toneelstuk maken waarbij het gaat over of je wel of niet goed acteert, want dat vind ik eigenlijk helemaal niet belangrijk.” Het moet gaan over plezier hebben in met elkaar een voorstelling maken, benadrukt hij. “En hier zit dat allemaal al in het stuk zelf.”

(Steef de Jong over Starring #22: Ariadne auf Naxos, die hij volgend seizoen maakt bij Toneelschuur Producties.)


Lees hier de andere mini-interviewtjes uit de seizoensbrochure 2018-2019 van Toneelschuur Producties