Het nieuwe theaterseizoen staat weer voor de deur, met traditiegetrouw een première-ontploffing in het najaar. Hoe te kiezen? Voor Het Parool tipte ik drie voorstellingen die wat mij betreft deze herfst niet zijn te missen.

All Inclusive – Julian Hetzel
Julian Hetzel werkt op het snijvlak van beeldende kunst en theater, en weet met zijn zeer esthetische beeldtaal zijn publiek steevast met morele dilemma’s te confronteren. In de theatrale expositie All Inclusive verbindt hij oorlogsvoering met het maken van kunst. Museumbezoek is bij Hetzel geen moment vrijblijvend: hij leidt je namelijk rond langs de keiharde realiteit.
19-22/9 in Frascati (20/9 première)

De Indië Monologen  – Theaterbureau De Mannen / Impresariaat Koperen Kees
Zeventig jaar na de Indonesische onafhankelijkheid wordt tijdens deze bijzondere theateravond onderzocht hoe de koloniale geschiedenis nog steeds in ons land en onze levens doorwerkt. Wisselende gasten, maar allen met Indische achtergrond (waaronder Willem Nijholt, Ellen Deckwitz, Mei Li Vos) houden met het oog op het verleden hun blik vooruit.
25-26/10 in De Kleine Komedie, 27/10 Amstelveen, 11/12 Haarlem

Thuislozen – Theater Utrecht i.s.m. Adelheid Roosen
Na de weergaloze adaptatie van Een soort Hades regisseert Thibaud Delpeut dit seizoen opnieuw een tekst van Lars Norén. Thuislozen is een sociologisch groepsportret waarin de ontheemden en verstotenen van de maatschappij elkaar genadeloos in hun greep houden. Samen met Adelheid Roosen plaatst hij dit stuk midden in de samenleving, omgeven door échte thuislozen.
15-18/11 in Internationaal Theater Amsterdam