Gisteren is het Nederlands Theater Festival begonnen. Behalve de elf voorstellingen die door de vakjury zijn geselecteerd, is er een uitgebreide aanvullende (rand)programmering, die niet minder de moeite waard is. Hieronder mijn tips daaruit:

  1. Poquelin II – STAN / Olympique Dramatique / NTGent / Dood Paard / Arsenaal/Lazarus Dit is hoe platvloersheid verheven wordt tot hoogste kunst. Vanaf een provisorisch in elkaar getimmerd podiumpje midden tussen de toeschouwers, voelt het alsof deze fantastische toneelspelers – waaronder een zichzelf overtreffende Damiaan De Schrijver ­– op een marktplein staan om daar met het gewone volk (u) eens even vrolijk uit te halen naar de bourgeois. 9/9, De Brakke Grond

  1. (For the time being) – Schweigman& / Slagwerk Den Haag In deze verstilde, fascinerende voorstelling spoelt Boukje Schweigman de tijd vooruit en zet hem dan prompt op pauze, waardoor het publiek haar vat op de tijd allengs kwijtraakt – en die ervaring is even confronterend als waardevol. De voorstelling stelt bovendien relevante vragen over de ruimte die we zelf innemen en die we een ander gunnen. 15/9, Compagnietheater
  1. Bloedlink – NTJong / Dox Een urgente jeugdvoorstelling over botsende culturen, gesitueerd in een klaslokaal vol broeierige jongeren en een lerares die per ongeluk een pistool in handen krijgt.  Genomineerd voor een Gouden Krekel voor meest indrukwekkende jeugdproductie. 13/9, De Krakeling
  1. Workshop Theater kijken Theater kijken, het is natuurlijk zo moeilijk of zo makkelijk als je het zelf maakt. Met een aantal praktische kijkoefeningen – en bovendien een van de beste voorstellingen van vorig seizoen als ‘studiemateriaal’: Revolutionary Road van Theater Rotterdam en Toneelschuur Producties – leer je hoe makkelijk het kan zijn om moeilijk te doen, en wat dat oplevert. 12/9, Bellevue 
  1. Gala van het Nederlands Theater Voor prijsuitreikingen, dankwoorden, teleurgestelde toneelspelers, dronken regisseurs, terloopse castings, loze beloftes en natuurlijk de laatste roddels in de theaterwereld, moet je bij het slotgala (en vooral de aansluitende afterparty op het podium van de Grote Zaal!) zijn. 16/9, Internationaal Theater Amsterdam