Jeugdtheater Mijn zus woont op de schoorsteenmantel (9+)
Door BEER Muziektheater
Gezien 2 november 2018, Theater aan de Slinger (Houten)


Als zijn zusje Roos bij een terroristische aanslag in Londen om het leven komt, verhuist Jaimy met zijn andere zus en zijn vader naar een dorpje ver van de stad – ver weg van de moslims die zijn vader verantwoordelijk houdt voor de moord op zijn dochter. En terwijl zijn vader zich steeds meer van de wereld vervreemdt, wordt Jaimy halsoverkop verliefd op het meisje naast hem in de klas. Een moslima, dat wel.

BEER Muziektheater heeft de gelijknamige roman van Annabel Pitcher tot vijf kwartier muziektheater voor drie spelers bewerkt: Yari van der Linden speelt hoofdpersoon Jaimy, actrice/singer-songwriter Bente Fokkens speelt zus Jasmijn (met roze pruik) en Sunya (met blauwe hijab), René Groothof neemt alle andere rollen voor zijn rekening – voornamelijk Jaimy’s alcoholistische vader en navelstaarderige juffrouw – en is bovendien samen met regisseur Aike Dirkzwager verantwoordelijk voor de bewerking.

Maar die is helaas wel erg uitleggerig. Weinig scènes worden helemaal uitgespeeld, vaak richten de personages zich tot het publiek om de boel kort samen te vatten of de emoties te duiden. Op een bepaald moment hoorde ik zelfs de zin ‘en toen werd het stil’, hardop uitgesproken. Die verteldrang zorgt weliswaar voor de nodige vaart, maar houdt de voorstelling ook op afstand en de personages onnodig vlak.

Het zorgt er bovendien voor dat er veel belanghebbende thema’s worden aangestipt, maar niets daadwerkelijkheid wordt uitgediept. Moslimhaat, rouwverwerking, afwezige ouders, ontworteling, alcoholisme, ontluikende pubertijd – zonder te pleiten voor simplificatie van thema’s die nu eenmaal complex zijn, zou een meer gefocuste bewerking deze voorstelling meer diepgang geven.

Los van een aantal vrije voorstellingen – zoals begin volgend jaar in de Krakeling – speelt deze jeugdvoorstelling ook regelmatig als schoolvoorstelling. Ik kan me voorstellen dat dit stuk, ingebed in een educatief randprogramma, behoorlijk aan diepgang wint. Want relevant is dit verhaal zeker voor een negenplusser, en BEER Muziektheater gaat daar (gelukkig) niet kinderachtig mee om.