Theater Alles van waarde
Door Veenfabriek
Gezien 27 oktober 2018, Theater Ins Blau (Leiden)


In Alles van waarde stelt regisseur Joeri Vos relevante kanttekeningen bij hedendaags idealisme. Huy (Phi Nguyen) staat op het punt op vredesmissie in Venezuela te gaan en staat volledig achter zijn idealen. Zijn moeder (Jacobien Elffers), die op haar zeventiende naar Vietnam ging om tegen de oorlog te protesteren, keert zich als doorgewinterd links activiste geconditioneerd tegen elke vorm van militarisme.

Zelf is ze zo gedesillusioneerd als wat: ze is een alleenstaande moeder die haar baan als journalist zag verzanden tot veredelde typiste bij nu.nl. Haar zoon staat, zowel moreel als straks letterlijk, mijlenver van haar vandaan.

In een wrange, humoristische tekst bevraagt Vos ieders motieven. Gaat Huy echt naar Venezuela omdat hij gelooft dat hij het goede doet, of vlucht hij uit zijn links-artistieke-piepknor-nest?

Je weet vooraf nooit of wat je doet het goede is. Sterker nog: vaak weet je dat achteraf ook niet. Precies daarom moet hij niet gaan, vindt zijn moeder. Voor Huy zelf is dat precies de reden dat hij wél gaat, juist vanwege de kans dat hij daar wel iets goed doet. Ondertussen zit hun van de wereld vervreemde huisvriend (Ton van der Meer) stug door te werken aan zijn moderne, atonale pianocomposities (die niemand luistert) en zijn vlammende vlogs tegen Radio 4-consumptisme (die niemand bekijkt).

Ondanks alle verschillen zijn deze personages tenminste op één vlak hetzelfde: in hun zelfbenoemde idealisme heeft geen van hen oog voor de directe omgeving – vertegenwoordigd door Huy’s zwaar invalide en letterlijk monddood gemaakte opa (John van Oostrum), die alleen nog maar kan praten in voorgeprogrammeerde computerzinnetjes.

Als die uiteindelijk tijdens het gesprek overleden blijkt te zijn, barst Huy in tranen uit. Maar huilt hij nu om zijn opa, om het feit dat diens dood hem zo ongelegen komt of vanwege het onoverbrugbare meningsverschil met zijn moeder? Alles door elkaar, waarschijnlijk. Alles is immers van waarde.