Theater Wat nou oud?
Door Bos Theaterproducties
Gezien 13 november 2018, Zaantheater (Zaandam)


Loszittende tanden, een aftakelend lichaam, een afnemend libido – het valt Harrie en Wilfred bepaald niet mee om oud te worden. Vroeger stal dit echtpaar-op-leeftijd samen de show als entertainmentduo Luis en Luis, maar nu zijn ze met pensioen, met alle vastgeroeste gevolgen van dien. Totdat de telefoon gaat: of ze een korte sketch willen komen verzorgen bij een grote live televisie-uitzending?

Dat is het uitgangspunt van Wat nou oud?, een tergend flauw karikaturenstuk dat geen seconde het clichématige beeld van ouderdom ontstijgt. Harrie (Jan Elbertse) en Wilfred (Bruun Kuijt) zijn twee mopperende mannen die afgeven op de snelle maatschappij, terwijl die snelle maatschappij eigenlijk helemaal niet meer op hun commentaar zit te wachten.

Ze worden voortdurend gehinderd door zwakke heupen, vergeetachtigheid, doofheid, noem het op – maar ijdele overmoed verleidt ze toch mee te werken aan een format waarin ze zich niet thuis voelen. Dat dit niet goed af kan lopen voel je natuurlijk op je klompen aan. Maar dat weerhoudt tekstschrijver Wannie de Wijn er niet van het lijntje in tergende traagheid uit te spannen.

Op die expliciete tekst is bovendien een even expliciete regie (Allan Zipson) geplakt, wat dit eens te meer tot een koeienletterkomedie maakt waar je bepaald geen leesbril voor nodig hebt. Door het gebrek aan subtiliteit en de constante neiging tot onnodig geneuzel, wordt het randje tragiek dat de personages hebben meekregen eerder potsierlijk dan invoelbaar. De korte scènes zijn gimmick gedreven en hebben de neiging te stoppen voordat de personages of de situatie echt zijn uitgediept. Wat nou oud? blijft consequent een veel te schetsmatige voorstelling.

Mooist zijn de zeer summiere momenten als Elbertse en Kuijt niet op de lach spelen – eigenlijk als ze ook niet gehinderd worden door de tekst – en elkaar met een liefdevolle schamperheid gadeslaan. Dan vermoed je eventjes een glimp van een leven aan liefde en daarbij behorende frustratie achter dit kibbelende koppel.