In de verontrustende scifi-muziektheatervoorstelling Kill All Kids, die morgen in première gaat, neemt het jonge theatermakersduo iona&rineke het publiek mee in een dystopisch gedachte-experiment: wat als de enige redding van de wereld, de vernietiging van de mens zou zijn?

Theatermakers Iona Daniel (1989) en Rineke Roosenboom (1989) willen met hun voorstellingen de buitenbeentjes het podium geven. Zelf zijn ze op dat podium overigens ook behoorlijke buitenbeentjes: beiden zijn eigenlijk opgeleid als toneelschrijver. Acteren is voor hen verre van vanzelfsprekend, geven ze meteen toe. Dat ongemak nemen ze in Kill All Kids (regie: Alexandra Broeder), hun tweede voorstelling bij Orkater/De Nieuwkomers, ook mee de vloer op.

Door de outsiders centraal te stellen hopen ze een norm te bevragen. Zijn de dingen die wij normaal zijn gaan vinden wel zo normaal? In hun vorige voorstelling Rumspringa – die in 2016 op Oerol in première ging – onderzochten ze hoe het is om in een sekte op te groeien. Ditmaal lieten ze zich inspireren door preppers: mensen die zich voorbereiden op grote rampen.

Via internetfora kwamen ze in aanraking met diverse preppers. En dat bleken echt niet alleen maar in zichzelf gekeerde fanatiekelingen te zijn die bunkers bouwen en zich van de wereld afzonderen, vertelt Roosenboom. “We spraken ook iemand die zich in eerste instantie heel erg had ingezet om de wereld te veranderen en onrecht had proberen aan te kaarten, maar het gevoel had dat niemand naar hem wilde luisteren. Toen is hij gaan preppen, maar nog steeds is hij heel erg begaan met andere mensen. Hij helpt ook veel andere jonge preppers met het aanleggen van hun voorraad. Wij dachten dat de meeste mensen heel erg op zichzelf gericht zouden zijn, maar velen doen het juist uit gemeenschapszin en zijn heel zorgzaam.”

Bovendien zijn die meesten helemaal niet bang voor hele onwaarschijnlijke dingen, ontdekten ze. Daniel: “Ze zijn niet bang voor een echte doomsday, maar bijvoorbeeld voor de instorting van het financiële systeem en hoe mensen daar dan op gaan reageren, of overstromingen.”

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Foto: Ben van Duin

In Kill All Kids vragen Daniel en Roosenboom zich af hoeveel impact je kan hebben op de toekomst van de aarde. Daniel: “Je kan natuurlijk je best doen met spaarlampen, maar kunnen we het niet groter aanpakken?”

“Je kan wel een keer minder vliegen, maar op het moment dat je een kind op de wereld zet maak je eigenlijk alles weer ongedaan. Want die gaat dat in zijn leven ook allemaal doen.”

Roosenboom: “We vinden het belangrijk om het taboe rondom kinderen te bespreken. Dat het normaal is om kinderen te krijgen en dat mensen die dat niet doen soms worden gezien als egoïstisch of mislukt als vrouw. Maar in de voorstelling leggen we uit dat het misschien precies andersom zit.”

“Want wat betekent het eigenlijk als iemand een kind neemt in je omgeving? Betekent dat, dat de mensen die er al zijn niet leuk genoeg zijn? Moet je nieuwe mensen maken zodat er van je gehouden wordt?”

Daniel: “Dus starten we in de voorstelling een soort beweging voor onvruchtbaarheid. Wat inhoudt dat als je dat echt doorzet, de mens uitsterft.”

“Onze zoektocht is voor een deel in de voorstelling te zien. Het is een soort ode aan het niet-bestaan geworden, en het is tegelijkertijd een viering van de mensen die er nu zijn.”

“Want het betekent niet dat de mensen die er nu nog zijn, het zo maar op moeten geven. Het kan juist iets heel moois zijn als je je voorstelt dat je overblijft met de mensen die er nu zijn. Dan krijgt een mensenleven ineens een heel ander soort waarde. Net als bij die neushoorns waarvan er nu nog maar drie zijn, die zijn alle drie heel erg belangrijk. Nu zijn mensenlevens niet zo heel erg belangrijk, voelt het soms, en dat zou wel zo zijn op het moment dat we schaars worden. Zo blijkt dat de dystopie die we voor ons zien – het uitsterven van de mens – eigenlijk een utopie is.”

“Het is een interessante gedachte dat wij de enige soort zijn die zichzelf zou kunnen opheffen. Dat is misschien wel ons eindpunt: dat we echt zo intelligent worden dat we niets anders kunnen doen dan uitsterven.”


Kill All Kids van Orkater/iona&rineke, muziek: Frank Wienk/Binkbeats (compositie) en Jonathan Bonny (uitvoering)

Meer informatie en kaartverkoop: www.orkater.nl