Theater Over de natuur van de dingen
Door Het Zuidelijk Toneel, De Nieuwe Oost
Gezien 14 november 2018, Theater aan de Rijn (Arnhem)


Als je midden in de nacht, in je eentje, de radio aanzet en de genadeloze stilte ineens prompt verdrongen wordt door een of andere geanimeerde conversatie waar je middenin valt, kun je overvallen worden door dat vervreemdende gevoel dat er voortdurend van alles gaande is, maar jij nergens echt onderdeel van uitmaakt. Astronautengevoel.

Over dat gevoel, die routineuze levendigheid van iedereen om je heen behalve jijzelf, gaat Over de natuur van de dingen, een tekst van Lowie van Oers (die zelf meespeelt) in regie van Suze Milius.

Alle personages begeven zich in een tussengebied. De dochter (Eva Zwart) is net klaar met de middelbare school en staat op het punt om te reizen. Haar vader (Roel Swanenberg) is al enkele jaren weduwnaar, maar nog niet klaar om door te gaan met leven. Daarboven zweeft een astronaut, neerkijkend op de aarde, omgeven door niets.

Korte inkijkjes in hun leven worden bij elkaar gemonteerd in een nachtelijke radio-uitzending, waardoor het gevoel van afstand tot de dingen op het podium eens te meer wordt versterkt. Tegelijkertijd zijn de taal en spelregisters bijna hypernaturel en de onderwerpen heerlijk alledaags (van biologie-eindexamens tot hogedrukspuiten).

In die slimme radio-structuur wordt er zo nu en dan wat in de chronologie geknoeid, waardoor het publiek soms meer weet dan de personages. Alsof je op een berg staat en je in de verte twee auto’s elkaar tegemoet ziet rijden. Jij weet al dat ze gaan kruisen, zij niet. Een blik op de toekomst waar je niks mee kan. Weer dat astronautengevoel.

Wat mooi is: alle personages hebben het gevoel helemaal alleen te zijn, losgeknipt van de wereld om hen heen, maar deze voorstelling toont vooral hoe iedereen wel degelijk altijd met anderen verbonden is, op veel meer manieren en met veel meer mensen dan je je beseft als je er middenin staat. En zo is deze voorstelling uiteindelijk heel troostrijk.