Jeugdtheater Hallo familie (8+)
Door Maas theater en dans
Gezien 30 december 2018, Chassé Theater (Breda)


Terwijl haar moeder zich in fysiek onmogelijke poses manoeuvreert om tevergeefs de rits van haar glitterjurk dicht te krijgen en haar vader zijn wang openhaalt als hij met scheermes om de hoek komt kijken, zijn oma en zij een oase van rust. Respectievelijk aan fornuis en eettafel laten ze zich de haastige plukjes aandacht gelaten welgevallen.

Hallo familie vertrekt vanuit het uitgerekte realisme van een logeerpartijtje met oma: een vreemd soort vacuüm dat laveert tussen liefdevolle vertrouwdheid en tergende traagheid. De klok lijkt op dat soort momenten altijd net iets harder te tikken dan ze daadwerkelijk doet.

Dat gestileerde realisme wordt losgelaten op het moment dat de deur in het slot valt: de ouders zijn vertrokken naar hun grotemensendingen waar kinderen alleen maar naar kunnen gissen (en oma’s alleen maar aan kunnen terugdenken).

Waar maken die volwassenen zich toch zo druk om? Hun idee van een feestje is immers rustig bizar te noemen: een vreemde cocktail van over politiek doorratelende mannen, gênante verleidingsdansen, mensenschuwe ooms, alcohol, aanstellerij en ruziënde ouders die zodra iemand naar ze kijkt ineens hun mooiste glimlach opzetten.

Centraal tussen de vrolijke chaos staan een meisje en haar oma – beiden steeds gespeeld door een ‘echte’ kleindochter en oma.

Voor de ogen van het meisje voltrekt zich een bonte parade van fantasierijke feestscènes die als een polonaise kriskras door de kamer trekt. Het hyperrealistische decor (Sanne Danz) blijkt gaandeweg steeds meer inventieve verrassingen te verhullen: zelfs de grootst mogelijke eenduidigheid van een standaard-keuken zit voor kinderen boordevol geheimen. Er past met gemak een heel feest in een gootsteenkastje. Als je maar wilt.

Regisseur Moniek Merkx houdt een knappe balans tussen uitbundigheid en verstilling. Hallo familie is tussen de vele meer expliciete familievoorstellingen die (zoals elk jaar) rondom kerst gemaakt worden, een zeer bijzondere en zeker niet minder toegankelijke productie.