Theater Shirt uit Fahd!
Door Alles voor de Kunsten, Het Zuidelijk Toneel, Likeminds
Gezien 16 februari 2019, Toneelschuur (Haarlem)


Vijf jaar geleden kwam acteur Fahd Larhzaoui met zijn indringende theatersolo Schijn uit de kast. Hij vertelde over zijn Marokkaanse familie, voor wie hij trouwde met een vrouw maar op een bepaald moment de schijn niet meer op kon houden. Het verhaal eindigde met zijn coming-out.

“En hij feestte nog lang en gelukkig?
No way!”

Shirt uit Fahd! gaat over zijn leven ná die coming-out. De discotheken, de drugs, de seks. Maar ook hoe die bevrijding eigenlijk ook weer een ontsnapping is, een vlucht van de realisatie dat zijn familie hem de rug heeft toegekeerd. “Dit is mijn nieuwe familie,” zegt hij overmoedig over de dansende massa in de discotheek. Maar zo makkelijk is het niet om je wortels door te snijden.

Don Duyns schreef een monoloog die voortdurend schakelt in sfeer en locatie. Dat zorgt, mede door de strakke regie van Bram Jansen, voor een spannende dynamiek. Larhzaoui is een innemend performer die zijn publiek volop bij het verhaal betrekt.

De scènes in de gay-disco krijgen veel ruimte. Dat levert weliswaar mooie performatieve, theatrale beelden op, maar is inhoudelijk wat te veel van hetzelfde. Spannender is Larhzaoui’s voorzichtige ontmoeting met een schuchtere jongen, die nog in de kast zit en waarvan hij zich gaandeweg realiseert dat hij het eigenlijk zelf is, maar dan twintig jaar jonger.

Als kind was Larhzaoui op vakantie in Marokko, met zijn hele familie in een grote bus. Op een bepaald moment waren ze hem vergeten, hij zat op een grote steen en ze reden gewoon zonder hem weg. Maar de bus kwam natuurlijk terug, zijn familie ontfermde zich over hem. “Er was zo veel liefde, ik was gewoon blij dat ik vergeten was.”

Nu is hij veertig, zit hij weer op die steen, maar komt niemand hem meer ophalen. “Ik sta er alleen voor. Net als fokking veel anderen.” Een coming-out is niet meteen een happy end.