Theater En dus zal ik weer gaan
Door TG Ilay
Gezien 17 februari 2019, Theater Bellevue (Amsterdam)


Bij binnenkomst krijg je koffie of warme chocolademelk aangeboden – optioneel met een goeie scheut vieux erdoor. Regisseur Ilay den Boer werkte ter voorbereiding van deze voorstelling twee maanden bij het Leger des Heils. Resultaat is een verzameling authentieke verhalen – opgetekend door Jurjen Sytsma – die door de overkoepelende vader-dochter thematiek kundig bij elkaar worden gehouden.

Aan woord is Rik (René Jonker): zanger, vader én dakloos. In een muzikale, deels autobiografische montage vertelt hij over zijn leven, waarbij de vraag of hij een goede vader voor zijn dochter is, steeds centraal staat. Daarvoor onderzoekt hij niet alleen zijn eigen vaderschap, maar ook hoe hij zelf als kind is opgegroeid.

Hij vertelt over zijn liefdevolle, maar overbezorgde moeder – die daardoor misschien wel de kiem heeft gelegd voor zijn ontembare vrijheidsdrift. Over een ongelijkwaardige jeugdliefde – “zij 27, ik 13” – en het kortstondige succes met zijn band Oud Zuid, waarmee hij onverwacht op een groot festival mocht spelen.

Aan zijn zijde staat muzikant Rosalie Wammes – die, zo blijkt, zijn dochter vertegenwoordigt. Aanvankelijk is haar rol bescheiden, maar ze wordt gaandeweg steeds aanweziger. Net als de muziek is ze ongrijpbaar, maar overvalt ze je met onverwachte schoonheid waar je je niet tegen kan wapenen.

Het is jammer dat de dynamiek regelmatig verstoord wordt door moeizame momenten van publieksinteractie, die fungeren als bruggetjes om een andere invalshoek aan te vliegen. Het is overbodig om de parallellen tussen Riks leven en dat van het publiek zo expliciet te maken. Nu de toeschouwer ermee overvallen wordt, levert dat vooral nietszeggende platitudes op.

En dus zal ik weer gaan is op zijn sterkst als Jonker zich op het op het lang niet zo evidente snijvlak tussen vrijheid en verantwoordelijkheid begeeft. Hij laat zich ‘meevoeren door de wind, maar niet door zijn kind’. Maar maakt dat hem tot een slechte vader?