Jeugdtheater Game Over (14+)
Door Toneelgroep Oostpool, Theater Sonnevanck
Gezien 22 februari 2019, Lyceum Beekdal (Arnhem)


In het ‘blauwe uur’ tijdens de schemering, als de wereld een blauwige gloed lijkt te hebben, komt een jong stel (Ayla Satijn en Joep Paddenburg) samen op een zolderkamer. Maar al snel blijkt deze kalverliefde niet de onschuld te hebben die ze verdient: de recente zelfdoding van hun vriendin El drukt zwaar op hen allebei.

In Game Over proberen twee tieners vorm te geven aan hun verdriet. Het levert een zeer kwetsbaar gesprek op, dat prachtig balanceert tussen banaliteit en ontroering.

Mooie vondst: die vriendin (Ellie de Lange) klautert zich door een van de vele raamkozijnen naar binnen, drukt zich tegen hen aan, weerlegt hun woorden en geeft flarden van antwoorden. Ondanks haar dood, of dankzij, is haar aanwezigheid groter dan ooit.

Regisseur Timothy de Gilde laat hen niet tegen het verdriet inspelen, maar durft vol voor de emotie te kiezen. Dat kan hij zich permitteren door de vakkundige precisie waarmee toneelschrijver Magne van den Berg ontwapende humor en nuchterheid hand in hand laat gaan met onversneden verdriet.

Uit hun pogingen en de vele stiltes schreeuwt een nog niet ingelost verlangen, een hang naar verklaringen – maar ook een worsteling met deze tijdgeest. Hoe te leven in een wereld waarin gelukkig zijn een voorwaarde is geworden? Satijn: “Er zou niet zo’n taboe op somberheid moeten bestaan.”

Maar de antwoorden waarnaar ze snakken vinden ze natuurlijk niet, en terwijl ze zich daarmee proberen te verzoenen komen ze tot een mooi alternatief: wat ze wel kunnen doen is beloven elkaar in de gaten te houden. Schijnbare eenvoud, maar van levensgroot belang.

Ondanks dat ze getekend zijn door pijn, vliegen ze het leven met een ontwapenende jeugdigheid aan. Dat kan gewoon naast elkaar bestaan. Ze doen wat velen niet kunnen: ze voeren het gesprek dat eigenlijk niet te voeren is. Ook veel volwassenen zouden iets van deze jongerenvoorstelling kunnen leren.


TRAILERVOORSTELLING
Twee keer per jaar maken Oostpool en Sonnevanck een ‘trailervoorstelling’: jongerentheater dat vooral gespeeld wordt op middelbare scholen, in een tot theater omgebouwde vrachtwagen. De voorstellingen, die precies in één lesuur passen, gaan altijd over voor jongeren actuele kwesties en taboes, zoals gendernormen, homofobie of #metoo.