Theater De verschrikkelijke Wittgenstein
Door Roeland Hofman, Bellevue Lunchtheater
Gezien 9 mei 2019, Theater Bellevue (Amsterdam)


“Paul Wittgenstein is een verschrikkelijke man,” aldus twee van zijn leerlingen, waarna ze een lijst met onomstotelijk bewijs opvoeren om die stelling te onderbouwen. Maar hoe geloofwaardig is de mening van twee pubers die al snel nog tirannieker en sadistischer blijken dan het beeld dat ze van hun pianoleraar schetsen?

Regisseur Roeland Hofman liet zich inspireren door het levensverhaal van de Weense pianist Paul Wittgenstein (1887-1961). De broer van bekende filosoof Ludwig Wittgenstein verloor in de oorlog zijn rechterarm en vlucht in de jaren vijftig naar New York, waar hij pianoleraar wordt.

En daar speelt deze zwart-komische whodunit zich af, in een welgesteld gezin in Manhattan – waar twee stikverwende kinderen een moord op hun ouderwetsgezinde muziekleraar beramen. Ze worden daarbij geholpen door – jawel – de butler, die bovendien zelf ook enige belangen blijkt te hebben.

Het spel wordt vet aangezet: Billy de Walle en Isabelle Houdtzagers zijn prettig afstotelijk als broer en zus, Martijn Nieuwerf lekker droog als sullige pianoleraar en vooral Tobias Nierop is sterk als butler die voortdurend mysterieus blijft.

Volgens de wetten van de thrillerdetective worden in een uur ieders motieven ontvouwd. Hofman schreef wat dat betreft een vormvaste toneeltekst. Met wollig taalgebruik knipoogt hij voortdurend naar het publiek, om maar te benadrukken dat er geheime agenda’s achter ieders woorden zitten. Het publiek is de personages steeds een stap voor, totdat blijkt dat een van de personages nog een stap verder dan ons is. Keurig allemaal, niks op aan te merken.

Behalve dan dat het misschien een beetje flauw wordt, en dat de thematieken waarvan deze kluchtige thriller de kapstok is – de strijd tussen jong en oud, tussen etiquette en oprechtheid, traditie en vernieuwing – wel erg eenduidig opgediend wordt.

Het plotje is een vat vol verrassingen, maar thematisch laat deze lunchvoorstelling wat dat betreft bar weinig te raden over.