Muziektheater Ode aan de twijfel
Door KASSETT
Gezien 11 mei 2019, Stadsgehoorzaal (Leiden)


Aan het begin blaast Abeldhadi Baaddi een enorme ballon op en hangt die boven zijn hoofd: als een gigantische zon die altijd aan de hemel prijkt, ultiem symbool voor zekerheid.

Muziektheatercollectief KASSETT baseerde deze poëtisch-filosofische hiphopperformance op het gedachtengoed van René Descartes. Actrice en zangeres Oukje den Hollander schetst op de live gesamplede beat van Baaddi een voorbijtrekkend leven van opstaan en ouder worden, elke dag weer, totdat onontkoombaar de twijfel toeslaat. Wat als we, zoals Descartes opperde, worden aangestuurd door een evil genius?

Frank Siera schreef een zeer talige lyric, vol (klank)rijm en alliteraties –  met mooie vondsten zoals “Je bent geen human, maar een Trumanen “De zon verzonnen, de dag bedacht.” Als hiphop-act is er niks op aan te merken, maar theatraal is er op deze voorstelling behoorlijk wat af te dingen.

KASSETT heeft het zich bewust moeilijk gemaakt: hiphop verhoudt zich met zijn protserige reputatie doorgaans niet per se goed tot twijfel – en de makers hebben deze twee uitersten niet helemaal weten te verenigen. De ingedikte taal in combinatie met het zeer hoge tempo maakt dat de voorstelling inhoudelijk aan de oppervlakte blijft. Ruimte voor enige verstilling is er niet ingebouwd. De tekst kan nergens dalen. De flarden van Descartes’ gedachtengoed ontstijgen daardoor per saldo nergens het niveau van wat al te gemakkelijke hapsnap instantfilosofie.

Niettemin blijft de zeer trefzekere performance van Den Hollander en Baaddi indrukwekkend. De voorstelling gaat vooral theater- en filosofiefestivals aandoen en zal daar ongetwijfeld beter aanslaan dan in de wat stijve entourage van de Leidse Stadsgehoorzaal, waar deze korte performance zaterdag in première ging.

Zoals Descartes de zekerheid aan diggelen sloeg, laat Baaddi uiteindelijk de ballon weer leeglopen. Zijn metafoor voor zekerheid bleek enkel lucht. Wat overblijft is een leeg omhulsel, een existentiële leegte, waar we nog niet zo goed raad mee weten.